НЕДЕЉА, 11.СЕПТЕМБАР 2016.

8:00

8:00 Црква Свете Тројице, Неготин
Света Литургија
Хор Храма Свете Тројице
Диригент: Светлана Кравченко

51Mdani_Svetlana-Kravcenko-dirigentСветлана Кравченко, рођена у Украјини, музичко је образовање стекла у Москви на Државној академији Гњесин  где је дипломирала на одсецима за хармонику (проф. Јуриј Дранги и Владимир Долгополов) и за дириговање (класa проф. Сергеј Скрипки). Након завршетка студија радила је седам година у Кијеву у Уметничкој школи за надарену децу, а од 1995. године живи у Неготину и ради као професор у Музичкој школи Стеван Мокрањац. Ученици њене класе освајају многобројне награде на различитим музичким  такмичењима,  а  16  ученика је наставило студије на Музичким факултетима у земљи и иностранству. Више  пута  је  учествовала  у  раду жирија  на  регионалним,  републичким и међународним такмичењима и фестивалима.  На  позив  Амбасаде Русије у Србији, а под покровитељством Министарства културе Руске Федерације била је учесник пројекта Фестивала Са Русијом у срцу, који је одржан у октобру 2012. године у Москви. Присуствовала је и бројним семинарима са водећим предавачима (Фридрих Липс, Жак Морне, Елзбет Мозер, Јуриј Шишкин), а неколико пута је и сама била предавач за ученике и наставнике Тимочког региона.

51Mdani_Hor-hrama-Svete-Trojice-NegotinЦрквени Хор Храма Свете Тројице у Неготину постоји  од  1991.  године.  Први  диригент  била је Стојна Глигоријевић, а већину чланова хора чинили су тада ученици Неготинске гимназије. Након ње, Хор је водила Лана Димитријевић. Хор је са успехом наступао у Темишвару (Румунија), Видину  (Бугарска),  Београду,  а  у  2006.  години је на Међународном фестивалу Златна вила у Приједору (Република Српска) био награђен за најбоље извођење дела духовне музике. Од 2008. године диригент је Светлана Кравченко, а Хор чине људи различитих професија, које уједињује вера и љубав према певању духовне музике. Уз редовно учешће у богослужењу овај камерни хорски ансамбл у великој мери доприноси културном животу града Неготина. На 45. Мокрањчевим данима (2010) Хор је наступио приликом промоције књиге   Партитура   –   скривени   свет   тишине   и звука у романима Т.Мана и Х.Хесеа (др Слободан Лазаревић, Александар Ђурић и др Бранка Радовић), а  годину  дана  касније  фестивалска  публика  је била у прилици да присуствује целовечерњем концерту  духовних  композиција  срспких,  руских и бугарских аутора у Цркви Свете Тројице у Неготину, који је био високо оцењен од стране уметничког одбора Манифестације и пропраћен одличним коментарима еменентних професора и критичара. Велика част је припала Хору када је 1. маја 2011. године на касноантичком локалитету Феликс Ромулијана певао на Литургији коју је служио Патријарх Српски Иринеј поводом научног скупа  Хришћанско  наслеђе  Ромулијане  (у  сусрет 1.700  годишњици  Миланског  едикта).  У  априлу 2012.  године  Хор  је  извео концерт за Њихова Краљевска Височанства Престолонаследника Александра II и Принцезу Катарину, који су били у посети Неготину. На 49. Мокрањчевим данима Хор је учествовао у програму Натпевавања хорова и освојио III место. 28.септембра 2014. године на дан стогодишњице упокојења Стевана Ст. Мокрањца Хор је био позван да учествује у Светој Литургији у Храму Светог Саве у Београду, после које му је била уручена Захвалница за рад посвећен очувању српског црквеног појања и великог  дела  нашег  највећег  композитора.  У мају 2015. године у Великој дворани Задужбине Илије М. Коларца, у Београду, Хор је наступао на ауторском концерту композитора Војне Нешић, и извео премјерно делове из њене Свете Литургије Св. Апостола Јакова.

11:00

11:00  Музички павиљон
Концерт:  Класика у 11
Студенти Факултета музичке уметности, Београд

51-M.dani--fmuФакултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду 2016. године обележава 79 година од оснивања. Као најстарија високошколска институција у области музичке педагогије, заслужан је за постављање темеља укупног развоја система музичког школства у Србији. Данас са 1044 студента и готово 200 наставника највећи је у региону и својим студијским програмима покрива све специјалности у области музике.

Студије су окренуте школовању професионалних музичара-извођача и музичких педагога, али укључују и композицију, музикологију, етномузикологију, спајајући поља уметности и друштвено хуманистичких наука. Настава  на  основним  академским студијама на  Факултету  музичке  уметности  организована  је на шеснаест студијских програма: Композиција, Дириговање, Соло певање, Клавир, Гудачки инструменти, (виолина, виола, виолончело, контрабас), Дувачки инструменти (флаута, обоа, кларинет, фагот, хорна, труба, тромбон и туба), Музикологија, Музичка педагогија, Музичка теорија, Етномузикологија, пет студијских програма у оквиру Полиинструменталног одсека (чембало, харфа, оргуље, гитара, удараљке), и Џез и популарна музика.   Настава обухвата 26 студијских програма и организује се на свим нивоима студија: основним, дипломским и докторским у пољима уметности и друштвено хуманистичких наука, односно у областима музике и извођачких уметности, као и науке о уметности. Међу наставницима су најистакнутији српски уметници. Њихови најбољи студенти представиће се  на  програму Мокрањчевих дана – Класика у 11.  Придружујући  се  европској пракси одржавања  концерата  на  отвореном,  они ће представити своје умеће, таленат и незамењиву енергију младости. Позивају вас да се уверите у моћ музике којој посвећују свој живот и посетите њихове концерте на централном тргу у Неготину

13:00

13:00  Црква Свете Тројице, Мокрање
Концерт: Хор Свети Стефан Дечански, Нови Сад
Диригент: Тамара Адамов  Петијевић

51Mdani_Tamara-Adamov-PetijevicТамара Адамов Петијевић је диригент, виолиниста и професор, истраживач у области хорске музике и руководилац три хора и два симфонијска оркестра, који броје око 300 махом младих људи. Дипломирала је виолину на Академији уметности у Новом Саду, а упоредо студирала енглески језик и књижевност на Философском факултету у том граду. Почела је да се бави хорским дириговањем као већ искусни камерни и оркестарски музичар, да би развијала своје умеће похађањем мастеркласова и радом са европским хорским стручњацима. Сада приводи крају докторске студије из дириговања на Факултету музичке уметности у Београду.
Диригује црквеним хором Свети Стефан Дечански готово 30 година, затим мешовитим и женским хором музичке школе Исидор Бајић у Новом Саду, као и професионалним вокално-инструменталним ораторијумским ансамблом ОРФЕЛИН.
Од 2011. до 2013. године водила је мушки хор Карловачке богословије, као прва жена – професор и диригент у историји те институције од 18. века.
Са својим хоровима осваја бројне награде на међународним и домаћим такмичењима. Осваја и ласкаву титулу Best Conductor Performance на Интернационалном хорском такмичењу у Прагу 2006., као и титулу Амбасадора добре воље државе Израел, на Фестивалу Зимрија у Јерусалиму 2007, те неколико националних признања за свој педагошки рад.
Дугогодишњи истраживачки рад на пољу духовне музике резултирао је бројним пројектима и објављеним звучним и нотним издањима: Осмогласник Корнелија Станковића, Осмогласник Бранка Ченејца, нотни зборник Српски Божић, као и десетак дискова духовне и хорске музике.
Одржала је неколико Хорских радионица и предавања из литургијске музике у Чикагу (САД), Торонту (Канада), Торину (Италија). Члан је Регионалног уметничког комитета хорске асоцијације Europa Cantat, као и бројних међународних жирија на хорским такмичењима и такмичењу за композицију European Award for Choral Composition.

51Mdani_Hor_Sv_Stefan_DecanskiХор Свети Стефан Дечански је основан  1987. године у Новом Саду као црквени хор, да би током година прерастао у један од најбољих и најцењенијих хорова у Србији.
Чине га углавном млади људи, професионални музичари и аматери са хорским искуством. Иако остају доследни своме најдубљем уверењу да црквену музику треба увек изнова враћати у контекст богослужења, коме од искона једино и припада, чланови овог ансамбла често приређују и концерте духовне хорске музике у земљи и иностранству. Репертоар хора, осим духовне музике свих епоха, садржи и мноштво обрада народних напева, као и световну музику на разним језицима.
Хор је члан велике асоцијације Europa Cantat, чије фестивале и радионице редовно похађа. Негује интензивну сарадњу и контакте са бројним хоровима и диригентима широм Европе, Америке и Русије, као и са најзначајнијим српским институцијама од националног значаја.
Снимио је и објавио 15 звучних и 3 нотна издања, на којима се налазе бројне премијерно изведене композиције и записи.
Добитник је Друге награде на Интернационалном такмичењу у Ланголену, Велс у категорији мешовитих хорова, као и Треће награде на такмичењу Хајновка у Бјалистоку, Пољска, у категорији женских хорова. Хор је наступао у готово свим европским земљама,  Русији и Израелу.
На Фестивалу Мокрањчеви дани у Неготину наступао је два пута: на целовечерњем концерту 2002. и Натпевавању 2005. године.

Хором диригује Тамара Адамов Петијевић.

14:00

14:00 Порта Цркве Свете Тројице, Мокрање
Нити традиције
-КУД Мокрањац, Мокрање
-КУД Бањица, Кривељ
-КУД Јовица Јанкoвић-Турку, Манастирица

51Mdani_KUD-MokranjeКултурно уметничко друштво Мокрањац из Мокрања почетком 2010. године је обновило рад, после деветнаест година паузе. Тренутно окупља педесетак активних чланова, од којих готово половина припада омладинском  ансамблу. Уз народни оркестар, фолклорни ансамбли изводе претежно стара изворна кола, која су се некада играла у Мокрању. Од обнављања рада Друштво је учествовало на традиционалним манифестацијама изворног народног стваралаштва Сусрети села (победник 2011. године), Крајински обичаји у Штубику и представљало општину Неготин на смотрама Прођох Левач, прођох Шумадију у Каленићу и Хомољским мотивима у Кучеву …

51Mdani_KUD-Banjica_KriveljПодаци културно уметничког аматеризма у Кривељу датирају из 1938. године, али постојање основне школе, народне читаонице и изградња цркве у другој половини XIX века, упућују и на могућност ранијег постојања културно – уметничког стваралаштва у овом месту. Почеци рада Културно уметничког друштва Бањица из Кривеља везују се за деловање Соколске чете. Друштво је у наредном периоду неколико пута мењало назив (КУД Кривељ, КУД Драги Симоновић), а од 2011. године наступа под данашњим именом – по реци чије је извориште, у подножју планине Велики Крш, било место излета и уранака Кривељана пре и после Другог светског рата. Друштво је током дугогодишњег рада неговало изворност влашке културе кривељске средине у делу музичког стваралаштва, фолклора и драмског уметничког израза. Током вишедеценијског рада КУД је био редован учесник (као и вишестурки победник) традиционалне манифестације Сусрети села општине Бор. Последњи у низу успеха је освајање првог места на овогодишњој манифестацији. Друштво такође постиже значајне резултате на општинским, регионалним и републичким такмичењима, као и на многим фестивалима народног стваралаштва у земљи и иностранству.

51Mdani_KUD-ManastiricaКултурно уметничко друштво Јовица Јанковић-Турку из Манастирице код Петровца на Млави, носи назив по познатом виолинисти и композитору са нашег подручја. Друштво, које данас броји око 60 чланова свих узраста,  постоји од 1976. године, али се након дуже паузе поново активирало 2006. Од тада је остварило бројне успехе и освојило низ награда, међу којима је и овогодишње признање на Фестивалу Омољанца у Церемошњи за најизворнији наступ.

19:00

19:00 Црква Свете Тројице, Неготин
Концерт: Нишка црквена певачка дружина Бранко, Ниш
Диригент: Сара Цинцаревић

Sara-Cincarevic_dirigentСара Цинцаревић је рођена у Призрену, у свештеничкој породици. У истом граду стекла је основно музичко образовање. Средњу музичку школу Мокрањац, завршила је 1983. године у Београду. Њено даље школовање није везано за музику. Дириговала је дечијим хором у Ђаковици и подмлатком Првог београдског певачког друштва. Нишком црквеном певачком дружином Бранко диригује од 1990. године. Са овим хором је наступала на многим фестивалима и концертима у преко 25 земаља света. Након освајања Grand Prix  награде у Хајновки изабрана је за сталног члана жирија на овом Фестивалу духовне музике у Пољској. Селектор је Међународног фестивала хорске духовне музике Музички едикт у Нишу, од његовог оснивања 2009. године. Члан је Савета Интернационалних хорских свечаности у Нишу.

Hor_Branko_NisНишка Црквено – певачка дружина Бранко је основана 1.септембра 1887. године при Саборном храму Свете Тројице у Нишу. Хор је добио име по чувеном песнику српског романтизма Бранку Радичевићу. Већ пуних 129 година, овај хор саслужује са нишким епископом и свештенством у нишком катедралном храму без престанка. Из дуге и бурне историје хора издвајамо наступе између два светска рата по читавом Балкану којима je овај ансамбл проносио славу српске хорске музике. У истом периоду постао је носилац ордена Светога Саве трећег степена, дуката краља Александра Карађорђевића и дружинске заставе Краља Петра II Карађорђевића. После другог светског рата Хор је поделио судбину српске цркве и дуже од 40 година био ван токова друштвеног живота, али није прекидао своју основну намену – појање на богослужењима.
90-их година прошлога века, ансамбл је потпуно обновљен. Током последњих 25 година  наступао је у Немачкој, Грчкој, Италији, Аустрији, Белорусији, Бугарској, Украјини, Русији, Словенији, Републици Српској, Великој Британији, Луксембургу, Белгији, Пољској, Чешкој, САД-у, Канади и Израелу. Учесник је многих међународних фестивала и добитник многих награда: Међународни фестивал православног појања, Минск, Белорусија, (Grand Prix),  Дани црквене музике, Хајновка, Пољска (Grand Prix), Мокрањчеви дани, Неготин, (I место на Натпевавању на 40-им Мокрањчевим данима), фестивали у Ротенбургу и Маркобендорфу. Хор је певао на устолечењу два српска патријарха у Пећи – Патријарха Павла и Патријарха Иринеја, а од 2009. године је организатор међународног Фестивала духовне музике Музички Едикт у Нишу. Хор је у два наврата био гост Певачке капеле Глинка и њиховог прослављеног диригента Владислава Чернушенка. Последњи пут априла 2012. године, када је приредио и целовечерњи концерт у Капели.
У оквиру прославе јубилеја 1700 година Миланског едикта, Хор је певао на свечаној литругији у Нишу 6. октобра 2013. коју су служила четворица православних патријарха и представници свих осталих православних цркава.
Црквено – певачка дружина Бранко је носилац ордена Светога Саве другог степена, ордена Светог Апостола Павла Грчке Цркве и ордена Светог Цара Константина.

20:30

20:30  Дом културе
Belgrade Dixieland Orchestra
Плесни ансамбл: The Dixie Dance Show, Београд
*Концерт  је омогућила Делагација Европске уније

51Mdani_Dixieland3Карневал Мисисипи (Carneval Mississippi) је образовно – уметнички спектакл, у извођењу осмочланог Београдског диксиленд оркестра (The Belgrade Dixieland Orchestra). Либрето представља имагинарно крстарење паробродом, на коме се, као у стара добра времена, уз лепу, данас заборављену ведру и оптимистичну атмосферу, изводе пробране, најстарије, најкомерцијалније и најпопуларније композиције са самог почетка 20. века, у то доба писане као музика за плес. Све оне су пажљиво повезане образовним и атрактивним текстуалним везивним ткивом, које се односи на историјске, етномузиколошке и музиколошке податке, занимљивости и појединости из ере настанка савремене популарне музике. Овакав либрето с лакоћом претвара позоришну сцену у командни мост, а концертну дворану у палубу надалеко чувених речних пароброда са популарним великим погонским точковима са стране.
Спектакл Carneval Mississippi је конципиран тако да, осим чланова оркестра укључује и 12-очлани плесни ансамбл The Dixie Dance Show из Београда, чији плесачи, у изузетно лепим костимима ове епохе, играју најатрактивније окретне плесове са почетка 20. века као што су charleston,  cake walk, black bottom, foxtrot, quick step и slow fox.
51Mdani_Dixieland2Либрето ове музичке представе нуди веома ретке едукативне податке о историјату џеза, а публика је у прилици да сазна који су дотадашњи музички стилови утицали на настанак џеза (blues, ragtime, gospel, marching music, work songs),  како је класична музика утицала на настанак овог музичког правца и који су историјски  фактори подстакли његов настанак; како звучи прва икада снимљена композиција са звуком џеза, који су инструменти коришћени на почетку нове музичке ере и који су светски музичари главни представници џез уметности. Сазнаћете такође и шта је импровизација у музици,  како се слуша и прати џез музика и џез концерт, као и још низ занимљивих података из историје овог музичког правца.

51Mdani_Dixieland1Осмочлани Београдски диксиленд оркестар (The Belgrade Dixieland Orchestra), основан 2001. године, једини је оркестар на Балкану који се континуирано бави уметничким извођењем музичког правца Dixieland Jazz и као такав већ пуних 15 година представља јединствено уметничко благо наше земље. До сада је објављено шест компакт диск издања, од којих прва 3 за ПГП РТС, водећу дискографску кућу Србије, а три за европско тржиште (B.M.W. records GMbH): The Belgrade Dixieland Orchestra (2004), Moon Over Bourbon Street (2006), Jazz Museum (2008), What a Dixie We have in Gospel (2010), National Treasure (2012) и All that Jass (2015). Оркестар је остварио преко 300 солистичких концерата у земљи и иностранству, као и велики број учешћа на међународним џез фестивалима. Једини је џез састав у земљи чији концертни програм има наглашено образовну функцију.