ПОНЕДЕЉАК, 12.СЕПТЕМБАР 2016.

11:00

11:00  Музички павиљон
Концерт:  Класика у 11
Студенти Факултета музичке уметности, Београд

51-M.dani--fmuФакултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду 2016. године обележава 79 година од оснивања. Као најстарија високошколска институција у области музичке педагогије, заслужан је за постављање темеља укупног развоја система музичког школства у Србији. Данас са 1044 студента и готово 200 наставника највећи је у региону и својим студијским програмима покрива све специјалности у области музике.
Студије су окренуте школовању професионалних музичара-извођача и музичких педагога, али укључују и композицију, музикологију, етномузикологију, спајајући поља уметности и друштвено хуманистичких наука. Настава  на  основним  академским студијама на  Факултету  музичке  уметности  организована  је на шеснаест студијских програма: Композиција, Дириговање, Соло певање, Клавир, Гудачки инструменти, (виолина, виола, виолончело, контрабас), Дувачки инструменти (флаута, обоа, кларинет, фагот, хорна, труба, тромбон и туба), Музикологија, Музичка педагогија, Музичка теорија, Етномузикологија, пет студијских програма у оквиру Полиинструменталног одсека (чембало, харфа, оргуље, гитара, удараљке), и Џез и популарна музика.   Настава обухвата 26 студијских програма и организује се на свим нивоима студија: основним, дипломским и докторским у пољима уметности и друштвено хуманистичких наука, односно у областима музике и извођачких уметности, као и науке о уметности. Међу наставницима су најистакнутији српски уметници. Њихови најбољи студенти представиће се  на  програму Мокрањчевих дана – Класика у 11.  Придружујући  се  европској пракси одржавања  концерата  на  отвореном,  они ће представити своје умеће, таленат и незамењиву енергију младости. Позивају вас да се уверите у моћ музике којој посвећују свој живот и посетите њихове концерте на централном тргу у Неготину

19:00

19:00 Дом културе
Хор Ангел Манолов, Софија
Победник Натпевавања хорова 2015
Диригент: Дарена Попова

51-M.dani_Диригент-Дарена-ПоповаДарена Попова је дипломирала 1984. године на Државној музичкој академији у Софији, на одсеку за хорско дириговање у класи Васила Арнаудова. Од 1998. године води хор Ангел Манолов, а од 2005. и фолклорну групу Чемерика. Последњих година је освојила  низ признања на хорским такмичењима и фестивалима у Шпанији (Кантонигрос, Торевјеха), Словачкој (Трнава), Великој Британији (Ланголен), Шведској (Хелсингборд) Кипру (Лимасол), Италији (Горица иАрецо),Холандији(Велдоховен), Португалији (Фреамунде), као и у Аустирји,  Француској,  Турској, Еквадору,  Албанији,  Румунији,  Грузији, Јерменији и Србији.
Од 1993. године члан је фестивла Europa Cantat. Пoд њеним вођством хор Ангел Манолов је освојио Златну лиру Удружења музичара и плесача 2003. године. На 51. и 55. интернационалном такмичењу у Торевјехи (Шпанија, 2005. и 2009. године) освојила је награду Хозе Одар за најбољег диригента. 2008. године је  награђена златном плакетом Мати Бугарска, док је за најбољег диригента проглашена и на Првом интернационалном Такмичењу у граду Фреамунде у Португалу 2010. године. 2015. године је на Балканском шампионату фолклора Жива вода у Бугарској, освојила Златну медаљу, Златног орфеја и признање  Најбољи диригент – награда за Маестра.

51-M.dani_Академски-хор-Ангел-МаноловАкадемски хор Ангел Манолов (Софија, Бугарска), један од првих студентских хорских ансамбала у Бугарској, носи име свог оснивача из 1933. године – маестра Ангела Манолова (1912-1991). У периоду од 1933. године до данас преко 4100 студената свих високошколских установа у Софији је прошло кроз Хор. Међу 250 њих који су изабрали музику за свој позив, су и познати оперски певачи: Борис Кристоф, Маргарита Лилова, Александрина Милчева. Хор је до сада наступио на више од 4000 концерата у земљи и преко 350 у иностранству. Добитник је многих првих награда, златних медаља, диплома и признања на хорским фестивалима и такмичењима у Будимпешти, Берлину, Прагу, Москви, Бечу, Ланголену, Варни, Торевјехи, Анталији, Арецу, Неготину и многим другим градовима широм света. Репертоар овог ансамбла чини широк спектар композиција различитих епоха и стилова: бугарске и руске хорске композиције, словенски православни напеви, остварења западноевропске класичне литературе, као и дела савремених композитора из различитих земаља. 2016. године Хор је изабран за представника Регионалног центра за очување нематеријалног културног наслеђа Југоисточне Европе, под покровитељством УНЕСКО-а.

21:00

21:00 Мала сцена биоскопа Крајина
Концерт: Гудачки квартет Београдске филхармоније

51.Mdani_Gudacki-kvartet-Bgd-filharmonijeГудачки квартет Београдске филхармоније основали су 2011. године, у оквиру свог оркестра, музичари Београдске филхармоније: Јелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић.  Априла  2016. Квартет је отворио Сомборске музичке свечаности, остварио прво гостовање у Измиру у Турској и наступио поводом Дана града Бања Луке у Народном позоришту Републике Српске. Осим ових наступа, у своје најскорије успехе Квартет убраја концерте на сценама као што су Манарат Ал Садијат у оквиру фестивала Абу Даби Класикс, отварање концертне сезоне Камерна музика у пустињи у комплексу Каср Ал Сараб у оази Лива, такође у Уједињеним Арапским Емиратима, прво гостовање у Кини у концертној сали у Тјанџину и концерт у Културном центру Србије у Паризу. Наступ Квартета у београдском Студију 6 уживо је преносио РТС Дигитал.
Чланови Квартета били су ментори младим полазницима Зимске радионице гудачког квартета у Подгорици у јануару ове године и том су приликом приредили концерт у Модерној галерији Музеја града Подгорице. Први компакт диск Квартета – са делима Бетовена и Брамса, у издању Београдске филхармоније и уз учешће кларинетисте Огњена Поповића, објављен је 2015. године док је у сезони 2013/14. Квартет са својим гостима извео пет програма камерне музике у сали Београдске филхармоније, у оквиру циклуса названог Quartet+1. Осим композиција за гудачки квартет, циклус је обухватио и квинтете са две виоле, са кларинетом, клавиром и гласом. У сезони 2012/13. Квартет је остварио запажено извођење Концерта за гудачки квартет и оркестар Ервина Шулхофа на великој сцени Коларца, уз пратњу Београдске филхармоније и тадашњег шефа-диригента Мухаја Танга.
Међу осталим наступима Квартета у Србији и региону су и отварање Класик Феста у Панчеву, обележавање Дана Европе у организацији Канцеларије ЕУ у Србији, наступ у оквиру Конференције Креативна Европа у Културном центру Град, концерти на броду Амадеус Ројал на путу од Беча до Црног мора, концерти у Грачаници, Крагујевцу, Инђији, Мостару и Требињу, као и наступи у Горњем Милановцу, Суботици, Вршцу и селу Станишор на Косову и Метохији, у оквиру хуманитарних и друштвено одговорних пројеката Београдске филхармоније.