ЧЕТВРТАК, 28.СЕПТЕМБАР 2017.

10:00

10.00 Уметничка школа Стеван Мокрањац
Семинар: Диригентско ходочашће
Др Милоје Николић, диригент
Мр Тамара Адамов Петијевић, диригент

11:00

11.00  Градски трг
Концерт: Класика у 11
Полазници Мале школа опере d’Iva
Предавач: Ива Мрвош Анокић, мецосопран

12:00

12.00 Фоаје  Дома културе
Промоција књиге: Светилишта и надалишта
Аутор: Ново Томић
Издање: Лагуна, 2016

NovoTomicНово Томић (1947), новинар, професор, књижевник и издавач. Студије југословенске и светске књижевности завршио у Београду, а магистарске студије у Београду и Греноблу (Француска). Највећи део своје каријере радио је као новинар и уредник културне рубрике Вечерњих новости. Седам година (1978–1981 и 1985–1989) предавао је Српски језик на Универзитету Гренобл III у Француској. Приредио је неколико књига, а чланке, есеје и путописе повремено објављује у књижевној периодици. У Каталогу Народне библиотеке Србије до сада има 58 каталошких јединица.

Светилишта и надалишта је књига о поклоничким местима на која Срби одлазе у нади да ће им у невољи помоћи нека виша сила. Описана су веровања у свете мошти, иконе и изворе, а манастири су приказани и као места за молитву, а не само као споменици културе и уметности. Обухваћена је и Србија и све околне земље, посебно државе које су биле бивше југословенске републике.

14:00

14.00 Уметничка школа  Стеван Мокрањац
Мајсторски курс соло певањa Зорана Тодоровића
Милица Илић, клавирска сарадња

18:00

18.00 Уметничка школа Стеван Мокрањац
Завршни концерт полазника Мајсторског  курса  соло певањa Зорана Тодоровића

20:00

20.00  Црква Свете Тројице
Концерт:  Дела духовне музике
Хор Радио-телевизије Србије
Диригент: Бојан Суђић

Hor-RTSХор Радио-телевизије Србије почео је са радом 1939. године као камерни ансамбл са 18 певача којим је руководио Милан Бајшански, редовно наступајући на јавним концертима и за потребе радијског програма. Током више од од седам деценија постојања он је, уз друге ансамбле Музичке продукције радија, а потом и телевизије, значајан стуб њене музичке делатности. Развија богату и разноврсну концертну делатност и својим осмишљеним и ангажованим радом, наступима у Београду, широм Србије и у иностранству, значајно доприноси квалитету музичког живота, посебно негујући српску музичку баштину. Ансамблом су, уз значајна гостујућа диригентска имена, у својству шефа-диригента руководили Светолик Пашћан, Боривоје Симић, Младен Јагушт и Владимир Крањчевић. Од 2005. године уметнички директор и шеф диригент ансамбла је Бојан Суђић, који је своју каријеру управо и почео 1985. године радом са Хором РТС.
Хор је наступао на свим значајним фестивалима у Југославији и Србији, а остварио и успешне турнеје у Пољској, Чехословачкој, Мађарској, Румунији, Бугарској, Енглеској, Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Шпанији, Италији, Грчкој, Мароку, Црној Гори и Хрватској.
Осим архивирања концертних снимака чији су програми углавном наменски конципирани, Хор је остварио и велики број студијских снимака међу којима највише има композиција домаћих аутора (југословенских и српских) и савремене музике, и са домаћим солистима. Током рада програмски циљеви нису се битно мењали: квалитетно (најчешће премијерно) извођење и снимање остварења домаће музике (историјске и савремене), премијерно представљање оних остварења светске уметничке баштине која до тада нису била заступљена на концертним подијумима у Србији, као и извођење монументалних вокално-инструменталних дела, најчешће у сарадњи са Симфонијским оркестром РТС-а, али и са другим реномираним симфонијским ансамблима у земљи и региону.
Хор РТС је добитник најзначајнијих домаћих признања, као и награда на многим светским хорским такмичењима.

Бојан-СуђићВодеће диригентско име у српској музици,  маестро Бојан Суђић је шеф-диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС и извршни и уметнички директор Музичке продукције РТС. Ради и као редовни професор и шеф катедре за дириговање на Факултету музичке уметности у Београду. Од самог почетка његов рад одликовали су изузетна ширина и разноврсност репертоара хорске, симфонијске и сценске музике, изванредна постигнућа у свим овим областима и бројна признања – почев од прве награде на Југословенском такмичењу младих уметника у Загребу 1989, преко најзначајнијих професионалних признања у домаћој музици: награде на Међународној трибини композитора, годишње награде Удружења музичких уметника Србије, Награде града Београда, награде Златни беочуг, годишње награде часописа Музика Класика и других. Интензивно наступа на домаћим и иностраним сценама. Од 1992. године је стални диригент Хора и Симфонијског оркестра РТС са којима је извео велики број хорских, симфонијских и вокално-симфонијских остварења светске и домаће баштине. Највећи број тих концерата снимљен је за радио и ТВ, а они су и основа обимне Суђићеве дискографије. Од 1989. године сарађивао је интензивно и са Београдском филхармонијом. Оперском дириговању посветио се 1993. године, водећи оркестар Опере Народног позоришта у Београду, а у сезони 1999/2000. био је његов шеф-диригент. Генерални музички директор Опере био је 2004/2005. Од 1998. године отпочиње ангажман као гост-диригент Краљевске опере у Стокхолму, да би се та сарадња продубила и довела га на место резиденцијалног диригента 2000. године. Са овим ансамблом остварио је више од 150 оперских и балетских представа. Плодну сарадњу остварио је и са ансамблом Хелсиншке националне опере. Као гост-диригент наступао је са преко четрдесет оркестара у региону и свету, међу којима су и Симфонијски оркестар РТВ Словеније, Загребачка и Ријечка филхармонија,  Македонска филхармонија, Симфонијски Радио оркестар из Софије  и Пловдивска филхармонија, Будимпештански симфонијски оркестар, Римски симфонијски оркестар, Каринтски симфонијски оркестар из Клагенфурта, Новосибирска филхармонија, Московски камерни оркестар и Симфонијски оркестар Капела из Санкт Петербурга, Хелсиншка филхармонија, Симфонијски оркестар из Вестероса и Симфонијски оркестар из Умеа (Шведска), Симфонијски оркестар из Порто Алегреа (Бразил), и Чилеански симфонијски оркестар из Сантиаго де Чилеа. Од 2010. године интензивно сарађује са ОФУНАМ оркестром из Мексико Ситија.
У улози професора води Симфонијски оркестар ФМУ од 2005. године. Под његовим диригентским вођством студенти ФМУ наступали су са запаженим успехом, свирајући низ захтевних партитура (симфоније Малера, Шостаковича, Бетовена, Сибелијуса, Моцарта; композиције Мусоргског и Римског Корсакова, Реквијеми Вердија, Берлиоза и Моцарта). Наступајући са различитим ансамблима остварује мисију представљања нових дела домаћих аутора и мање познатих или ређе извођених комплексних остварења из светске историјске баштине.