ПОНЕДЕЉАК, 25.СЕПТЕМБАР 2017.

11:00

11.00  Градски трг
Концерт: Класика у 11
Дечији хор Вивак – 2015, Неготин
Диригент: Драгана Мариновић Симоновић

18:00

18.00 Мала сцена биоскопа Крајина
Концертна промоција троструког компакт-диска Трајање, Владимира Тошића
Владимир Цвијић, пијаниста

промоција-ТрајањеТроструки компакт-диск Трајање настао је као део обележавања 40 година уметничког рада (1976-2016) композитора Владимира Тошића. Како у његовом стваралаштву могу да се уоче три релативно јасна периода сваки од ова три диска представља једну стваралaчку фазу. На првом диску се налазе строге минималистичке композиције, којима је аутор  трасирао свој уметнички пут – Меланж, Ди/фузија, Фузија, засноване само на једном репетитивном музичком процесу. Другу фазу (од 1990. године) представљају најизвођеније композиције – Дуал, Вариал, Воксал, у којима је успостављена већа комуникативност са слушаоцима кроз надовезивање више краћих процеса чиме је повећана количина догађања у времену. Трећа фаза (после 2010.) садржи у себи све главне особине прве две фазе, али са још истакнутијом комуникативношћу. У њој доминира циклус композиција под називом Медиал за различите солисте и ансамбле.
Снимци су настали у целом овом раздобљу, а извођачи су наши сјајни уметници:  СО РТС и Бојан Суђић, Трио Покрет, Владимир Цвијић, Стана Крстајић и многи други. Издавач дискова је Факултет музичке уметности у Београду, а финансијску подршку су дали СОКОЈ и Институт Михајло Пупин.

Владимир Тошић (Београд, 1949), композитор, мултимедијални уметник, редовни професор ФМУ у Београду. Студије композиције завршио је у класи Василија Мокрањца на истом факултету. Његова дела извођена су редовно како на домаћим тако и на страним концертним подијумима и фестивалима савремене музике широм света  (Аргентина, Аустрија, Белгија, Бразил, Енглеска, Француска, Холандија, Италија, Немачка, Перу, Португал, САД, Шкотска, Шпанија, Шведска…) и налазе се на више компакт-дискова издатих у Србији и САД. Међу њима су и четири ауторска: Мelange (2000), Музика за клавир (2014), Музика за мале пијанисте (2016) и Трајање који је од стране часописа Музика класика награђен кao најбољи албум у 2016. години. За  композицију Воксал добио је прву награду на конкурсу Thomas Bloch (Pariz, 2000). Добитник је и треће награде на такмичењу за дечју гитаристичку композицију − Gitarrentage für Kinder (Лебах, Немачка, 2011), коју је издала позната издавачка кућа Chanterelle из Хајделберга. Основа стваралачког приступа Владимира Тошића је редукционистички принцип изградње дела. Све композиције су процесуалне, репетитивне и засноване на веома малом броју различитих елемената, а понекад чак и на само једном (боји, ритму, хармонији…). Као најважније, издвајају се следеће композиције: Вариал, Дуал, Триал, Воксал, Фисија, Фузија, Алтус, Медиал.

Владимир Цвијић (Београд, 1973) – редовни професор на Катедри за клавир Факултета музичке уметности у Београду – дипломирао је (1995), магистрирао (1997) и докторирао (2013) у класи проф. Невене Поповић. Био је активан учесник мајсторских курсева код истакнутих руских пијаниста и педагога: Јурија Сљесарјева, Сергеја Доренског и Александра Штаркмана. Учествовао је на најзначајнијим фестивалима у земљи и региону, као што су БЕМУС, НИМУС, Рашке духовне свечаности, Дани културе у Врњачкој Бањи, Дани Владе Милошевића у Бања Луци (Република Српска), Град Театар у Будви (Црна Гора), Скопско лето и Охридско лето (Македонија). Наступао је као солиста са оркестрима Београдске филхармоније, Радио Телевизије Србије, Нишким симфонијским оркестром, Каменим оркестром Душан Сковран, Српским камерним оркестром, Гудачима Светог Ђорђа, камерним квартетом Бахус из Салцбурга (Аустрија) и сарађивао са диригентима као што су: Даринка Матић Маровић, Ангел Шурев, Бојан Суђић, Јуриј Алијев (Русија), Јордан Дафов (Бугарска), Винсен Монтеј (Француска), Анатолиј Новицки (Украјина). Снимао је за Радио Телевизију Србије, као и за два ауторска компакт-диска композитора Владимира Тошића у издању ПГП РТС и Факултета музичке уметности у Београду. Лауреат је великог броја домаћих и интернационалних такмичења, међу којима се издваја Grand Prix на међународном конкурсу Клод Кан у Паризу. Добитник је награде из фонда Емил Хајек Факултета музичке уметности, као и Октобарске награде града Београда за стваралаштво младих.

20:00

20.00 Дом културе
Концерт: Ансамбл Un Viaggio
Зоран Тодоровић, тенор (Хамбург)
Александар Николић, бандонеон
Зоран Анић, гитара
Слободан Герић, контрабас

Un-Viaggio-(Путовање)Un Viaggio (Путовање) је прича о четири пријатеља, четири уметника који се срећу на почетку једног новог музичког путовања. Тај нови музички пут биће укрштање њихових досадашњих уметничких домета из различитих музичких прича, већ остварених и спремних за нешто ново и веома узбудљиво. Нема тајни, постоји само четврта музичка димензија која је откривена и после које више ништа неће бити исто.

ЗОРАН ТОДОРОВИЋ се родио у  Београду, а школоваo се у Бечу и Франкфурту. Интернационалну репутацију стекао је као лирски спинто тенор. Листа колега с којима je сарађивао је дуга и импресивна. На њој су имена попут: Монсерат Кабаље, Едита Груберова, Сондра Радвановски, Џун Андерсон, Елина Гаранча, Виолета Урмана, Соња Ганаси, Веселина Касарова, Ренато Брусон, диригенти Марко Армилиато, Марчело Виоти, Даниеле Гати, Фабио Луиси… Наступао је у водећим театрима као што су Баварска државна опера, Државна капела у Берлину, Холандска опера, Краљевско позориште у Бриселу, Бечка државна опера, опере у Сан Франциску и Лос Анђелесу, Немачка опера и Државна опера  у Берлину, Театар Капитол у Тулузу, Немачка опера у Дрездену, Краљевска опера – Ковент Гарден, Циришка опера, Национални театар у Токију  и низ других.
Освајао је публику као Родолфо у Боемима, Ленски у Евгенију Оњегину, Алфредо у Травијати, Дон Хозе у Кармен, али и Лоненгрин и Парсифал у истоименим Вагнеровим операма. Остале улоге које се истичу су: Андреа Шеније,  Дик Џонсон  (Девојка са запада), Полионе у Норми, Манрико у Трубадуру, Дон Алваро (Моћ судбине), Туриду  (Кавалерија Рустикана), Канио (Пајаци), Пинкертон (Мадам Батерфлај), и низ других. У сезони 2016/17 је дебитовао на сцени Немачке опере на Рајни у новој продукцији Отела са огромним успехом и наставио да наступа у чувеној продукцији ове опере у Театру Колон у Боготи коју потписује Вили Декерс.

Гитариста ЗОРАН АНИЋ се школовао  у Београду (магистрирао је на ФМУ), али се паралелно усавршавао и код еминентних светских професора у инoстранству. Победник je многих интернационалних и националних такмичења, остварио је плодну каријеру одржавши стотине солистичких и камерних концерата, у разним камерним саставима са домаћим и иностраним музичарима, широм Европе и у Америци. Тренутно је активан у дуу Guitaneon са бандонеонистом Александром Николићем, ради на уметничком пројекту Un Viaggio са тенором Зораном Тодоровићем и у дуу Мућкалица са хармоникашем Ненадом Љубеновићем. Наступао је на концертима са водећим симфонијским, камерним и ревијалним оркестрима (Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар РТБ-а, Гудачи Св. Ђорђа, Камерни оркестар Душан Сковран, Београдски гудачки квартет, Пловдивски симфонијски оркестар…), на којима је, поред класичних дела написаних за гитару (Родриго, Х.В.Лобос, Вивалди, Ђулијани, Пјацола, Понсе), премијерно извео и Бахов концерт за клавир који је обрадио за свој иснтрумент. Снимио је велики број аудио и видео записа. Професор је у музичкој школи Др Војислав Вучковић у Београду и гостујући професор на Академији уметности у Слобомиру (Бијељина). Активан је као предавач и члан жирија на многим међународним фестивалима и такмичењима. Био је доцент на Музичкој академији у Сарајеву. Оснивач је Асоцијације класичних гитариста Србије и Асоцијације класичних гитариста југоисточне Европе (АСЕГ) и оснивач и директор Guitar Open Festival-a u Subotici i Winter Music Academy .

АЛЕКСАНДАР НИКОЛИЋ  се школовао у Београду и Братислави где је 1997. стекао и звање магистра уметности. Лауреат је интернационалних такмичења Premio – Citta di Castelfidardo и Premio Stefano Bizzari – Moro d’ oro. Активно концертира у земљи и иностранству. Дао је велики допринос у промовисању танго музике и стваралачког опуса Астора Пјацоле, као први и једини активни концертни солиста на бандонеону у Србији. Наступао је са реномираним оркестрима у региону и шире међу којима су Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар РТС, Национални симфонијски окрестар из Вијетнама, СО из Истанбула, СО из Сајгона,  СО АГБУ из Софије, СО Војске – Станислав Бинички, Гудачи Светог Ђорђа, Загребачки солисти, Македонска филхaрмонија, Војвођански симфоничари … Оснивач је квинтета Белтанго, са којим је остварио преко 800 концерата широм света (Аргентина, Немачка, Италија, Француска, Швајцарска, Финска, Шведска, Данска, Холандија, Шпанија, Турска, Грчка, Малта, Аустрија, Бугарска, Словенија, Хрватска, Македонија, Црна Гора). Уметнички је директор интернационалне музичко-плесне трупе Tango de mi Vida. Бави се и компоновањем. Његов ауторски опус припада новом правцу названом Балканго, који представља својеврстан микс танга и балканске културе. Добитник је престижне награде  Astor Piazzolla Music Award 2008.

СЛОБОДАН  ГЕРИЋ  је дипломирао, магистрирао и докторирао на ФМУ у Београду у класи професора Небојше Игњатовића. Усавршавао се у Бечу и Сијени, наступао као солиста са Београдском филхармонијом, Гудачима Св. Ђорђа, Нишким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром из Клагенфурта, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Симфонијским оркестром Академије умјетности из Бања Луке, Оркестром Љубица Марић и Омладинском филхармонијом Борислав Пашћан. Као члан разних ансамбала гостовао је широм света.  Био је соло контрабасиста БГО Душан Сковран (1985-1992) и вођа контрабаса  Београдске филхармоније (1994-2007), а тренутно је ангажован као соло контрабасиста Гудача Светог Ђорђа. Наступа као солиста и камерни музичар са Балканском камерном академијом и члан је етно-џез ансамбла Огњен и пријатељи. Бави се и педагошким радом као  редовни професор на ФМУ у Београду, а многи његови бивши студенти су активни контрабасисти у земљи и иностранству. Био је уметнички руководилац Школе за музичке таленте у Ћуприји од 2006. до 2010. године. Шеф је катедре за гудачке инструменте од 2006. и оснивач фестивала Басоманија..

22:00

22.00 Мокрањчева родна кућа
Изложба слика Драгољуба Фируловића
И камен и звук

Склоњен од ерозије времена, Драгољуб Фируловић се посветио одгонетању немуштог нотараја камена. Камен је тајна са лицем које се само види под водом, свако друго стање је непогода у току …
… Фируловић је песник, и њему је за разлику од других сликара лакше да ослика дрхтај, шум, вал, подводне грмљавине и мене. Он је тај што меша измишљене боје. Оне којих ни на једној ликовној академији нема …

Из текста Глеђ камене паучине Слободана Ристовића

Мистерија, лепота и еп су саставни део земље око Мироч планине са које је потекао и на којој живи Фируловић, који је нераздвојиви део и чедо тог фантастичног света, где се природни закони разликују од закона на остатку планете. Он песмом и сликом описује свој свет. Слушајмо то певање као врисак из наше  прошлости и гледајмо то камење по његовим сликама као наш прапочетак…

Милош Шобајић

Драгољуб-Фируловић-–-ФирулСликар и песник Драгољуб Фируловић – Фирул (1956) живи и ради у Неготину у атељеу Фирул. Сликарство је учио на летњој академији ликовних уметности Пена коју је водио њен оснивач, познати мајстор сликарства Радислав Тркуља, уз учешће и других истакнутих сликара, професора наших ликовних Академија, у трајању од осам година. Као песник и члан Удружења књижевника Србије објавио је четири збирке поезије: Умирање воде, Ја, Галерије или римовање у сликарству, Лов на камење и Син Анђела, као и спомен издање Ми смо Астафир. Књиге Ја, Галерије или римовање у сликарству и Син Анђела објављене су и у преводу на румунски језик. Један је од оснивача Уметничког удружења Крајински круг, чији је и актуелни председник, као и удружења ликовних стваралаца Неготина. Покретач је Уметничко-еколошког удружења Ловци на камење. До сада је излагао 20 пута самостално и на више групних изложби у земљи и иностранству. Учесник  је великог броја ликовних колонија у Србији и свету, а његове слике налазе се у збиркама бројних колекционара.
Бави се и музиком. Са трубачем Милетом Пауновићем је 2009. године  снимио компакт-диск под називом Са истока сунце (ПГП РТС) инспирисан изворним мотивима Неготинске и Тимочке Крајине. Често наступа са пијанистом Бојаном Чукићем изводећи народне песме у  оригиналним џез аранжманима.
Добитник је угледних награда и признања међу којима су награда Академије Иво Андрић, Мајска награда града Неготина, Међународна награда Никита Станеску (Румунија) итд.