СРЕДА, 27.СЕПТЕМБАР 2017.

10:00

10.00 Уметничка школа Стеван Мокрањац        
Семинар: Диригентско ходочашће
Др Милоје Николић, диригент
Мр Тамара Адамов Петијевић, диригент

У оквиру Мокрањчевих дана одржаће се тродневни семинар за хорске диригенте, намењен члановима Српске хорске асоцијације. Семинар је ове године замишљен као Диригентско ходочашће, а реализује се у сарадњи са Српском хорском асоцијацијом, основаном у Сомбору 2017. године.
Семинар воде наши реномирани диригенти: др Милоје Николић и мр Тамара Адамов Петијевић, а током последња три дана Фестивала, од 27. до 29. септембра 2017, у Неготину биће одржана предавања, дискусије и радионице на следеће теме:

1. Вокална техника и хорски репертоар
2. Проблеми у данашњем хорском животу Србије
3. Вокални и стилски стандарди у извођењу
Мокрањчевих хорских композиција.

Присутни диригенти имаће прилику и да присуствују свим концертима на Фестивалу, након којих  ће се одржати стручни разговор о догађају.

11:00

11.00  Градски трг
Концерт:  Класика у 11
Уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички
Диригент: Павле Медаковић

Павле-МедаковићПавле Медаковић, диригент, шеф је Симфонијског оркестра Уметничког ансамбла Министарства одбране Станислав Бинички од 1988. године. Био је уметнички руководилац и диригент Оркестра Jeunesse musical. Jедан je од оснивача Филхармонијe младих Борислав Пашћан. Био је шеф диригент Симфонијског оркестра Мостар и мостарског Хора Абрашевић, а диригент Хора Абрашевић у Београду постао је 1986. године. Усавршавао се код диригената Пјера Дервоа и Сергиу Челибидакија. Наступао је са водећим домаћим оркестрима, а за Радио и ТВ реалзовао више трајних снимака. Гостовао је у многим земљама Европе – Италији, Немачкој, Аустрији, Бугарској, Пољској, Француској, Шпанији – сарађујући са угледним симфонијским оркестрима као што су Дрезденска филхармонија, Филхармонија Игњац Падеревски у Пољској, Симфонијски оркестар у Севиљи (Шпанија). Сарадњу је остварио и са филхармонијама у Бургасу и граду Русе (Бугарска), Македонском филхармонијом, Радио оркестром Варшаве и др.

Уметнички-ансамбл-МО-Станислав-БиничкиУметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички ове године обележава 118 година постојања, чувајући традицију Првог Београдксог војног оркестра који је 26. септембра 1899. године основао наш прослављени композитор, наставник и утемељивач војне музике – Станислав Бинички. То је био први београдски оркестар који је могао изводити, за тадашње доба, модерну музику.
Станислав Бинички је важна фигура у домаћој па и светској историји музике. Поред руковођења војним оркестром, остварио се и као композитор и као наставник, па се сматра утемељивачем војне музике. За собом је оставио бројна дела класичне музике која за мотив имају теме и фолклор наших простора. Творац је прве српске опере На уранку, али поред много важних дела, издвојићемо светски познат, а Србима веома важан као војнички и национални мотив, Марш на Дрину, компонован пре 100 година.
Уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички данас представља установу, која својом програмском и репертоарском разноврсношћу, жанровском прилагодљивошћу, високим уметничким критеријумима и широком лепезом извођачких могућности, на достојан начин афирмише и репрезентује Републику Србију, Министарство одбране и Војску Србије, не само домаћој већ и иностраној публици, али и стручној јавности.
Поред концертних активности, Ансамбл је остварио значајне пројекте у дискографији и филмској музици. Издваја се вишегодишњи рад на снимању музике за филм Монтевидео, Бог те видео, који је поред фантастичног пријема љубитеља филма, резултирао великом европском турнејом на којој се Ансамбл представио концертима у Словенији, Италији и Швајцарској.
Последњих година Ансамбл је објавио и четири компакт-диска.

12:00

12.00  Мокрањчева родна кућа
Промоција монографије: Мокрањац и Словенци
Аутор:  Горан Вучковић

монографија-Мокрањац-и-СловенциМонографија је књига која изузетно детаљно покрива одређену тему и осмишљена је да постоји сама за себе. Она одсликава део истраживачког рада, прикупљања постојећих и нових информација и представља скуп података везаних за изабрану тему, каже у предговору монографије Moкрањац и Словенци њен аутор Горан Вучковић, дугогодишњи уредник неготинског часописа за књижевност, уметност и културу Буктиња. Једном годишње овај се часопис појављује као тематски број посвећен музици. Теме неких од тих бројева донеле су ауторске текстове о животу и стваралаштву Стевана Мокрањца, о фестивалу Мокрањчеви дани у Неготину, као и о аутору словеначке и српске химне – Даворину Јенку. У септембру 2014. године, објављен је и један број посвећен стогодишњици смрти двојице музичких генија, каже Горан Вучковић и додаје: Непрекидно ми  се наметало питање колико су пута у 50 година постојања  манифестације словеначки музичари, фолклорни састави и хорови узели учешће на Мокрањчевим данима. То питање је подстакло потребу да се уради једна оваква књига, монографског, односно фотомонографског карактера.

Горан-ВучковићГоран Вучковић (1965, Неготин) пише поезију и прозу, сакупља народне песме, приче, пословице и изреке из Неготинске крајине. Сарађује са многобројним књижевним часописима. Објавио је збирке песама Корак до песништва, Завичајна звона звоне и Певање и немље као и збирке песама за децу Шаренилом кроз детињство и Нешто из рукава.  Приредио је избор текстова о књигама професора др Љубише Кожељца (Кожељчево дело у светлу књижевне критике), објавио је књигу разговора са др Кожељцем (Свитац из Кожеља) и антологију тимочке поезије Звуци тимочке лире, а у припреми је збирка песама Зора на узглављу и збирка песама за децу Снови и маштања. Аутор је документарних ТВ емисија: Воденице на Замни, Крајинска берба и Смедовачки божоле и документарног филма Дародавац или само Адам од Крајине. Био је уредник часописа Буктиња (2008-2016), покретач је и уредник листа за децу Пламичак и часописа за књижевност, уметност и културу Ризница.  Добитник је повеље библиотеке Доситеј Новаковић из Неготина, повеље библиотеке Светозар Марковић из Зајечара и повеље Благодарје Удружења књижевника Србије, плакете Мирко Петковић за поезију и плакете Симо Матавуљ за часопис Буктиња. Члан је Удружења књижевника Србије. Живи и ради у Неготину.

14:00

14.00 Уметничка школа  Стеван Мокрањац
Мајсторски курс соло певањa Зорана Тодоровића
Милица Илић, клавирска сарадња

Зоран-Тодоровић,-тенорМајсторски курс соло певања  Зорана Тодоровића, тенора
у оквиру 52. Мокрањчевих дана у Неготину,
у сали Уметничке школе Стеван Мокрањац,
од 26.09-28.09.2017, 14-18 сати
Mилица Илић, клавирска сарадња

 

19:00

19.00  Мала сцена биоскопа Крајина
Концерт: Хор Соња Маринковић, Нови Сад
Диригент: Дуња Деурић
Победник Натпевавања хорова 2016.

Хор-Соња-МаринковићПрошлогодишњи победник натпевавања хорова на 55. фестивалу Мокрањчеви дани –  Мешовити хор Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду Соња Маринковић основан је крајем 1961. године и био је једна од првих секција Друштва. Хор негује музику страних и домаћих аутора разних епоха и стилова. Академска средина, традиција и углед Мешовитог хора доприносе потврђивању његовог високог уметничког домета – освајањем престижних награда на многобројним фестивалима. Основни циљеви секције су окупљање талентованих певача, чување и неговање световне и духовне хорске уметности, развијање културе и уметничког аматеризма, учествовање на свечаностима, такмичењима и другим јавним наступима. При остваривању ових циљева посебно се води рачуна о стручној музичкој надградњи певача и развијању грађанске свести и академског живота, чему су својим залагањем и умећем допринели неки од најеминентнијих хорских диригената и музичких педагога: Имре Топлак, Хилда Пуцаревић, Нада Павлов, Данијела Ходоба Леш, Јасмина Нешковић и други.
Током  2015. године, када је на место диригента  дошла Дуња Деурић, Хор је  наступао на многобројним фестивалима такмичарског карактера, на којима је освојио престижна признања, међу којима су: златне дипломе на првом међународном фестивалу омладинских хорова Руковет за свет, на 39. Фестивалу омладинских хорова Војводине и на другом међународном такмичењу хорова Александар Морфидис Нисис (Нови Сад), специјалне награде жирија и награде Удружења композитора Бугарске на фестивалу Черноморски звуци (Балчик), златно  одличје у категорији мешовитих хорова и Grand Prix такмичења на фестивалу Мајске музичке свечаности (Бијељина), златно одличје и диплома лауреата такмичења  на 52. фестивалу музичких друштава Војводине (Рума) и низ других. Хор је такође наступао на фестивалима и свечаностима ревијалног типа, попут Европског дана језика, КУСТУС-а 05, Фестивала науке, фестивала Распевана јелка , итд.  Године 2016. хор је  поново освојио Златну диплому на трећем  такмичењу Александар Морфидис Нисис (Нови Сад), као и златну плакету и Grand Prix на првом међународном шампионату хорова Леге Артис у Тузли. На међународном такмичењу Musica Eterna Roma (2016), а у оквиру хорског фестивала Meeting Music, хор је освојио две сребрне дипломе у категорији мешовитих хорова и у категорији духовне музике. У јулу 2017. године Хор је награђен сребрном медаљом у категорији духовне музике и златном медаљом у категорији камерних хорова на Interculture  – 6. интернационалном фестивалу хорова Антон Брукнер у Линцу и квалификовао се за Хорске олимпијске игре 2018. у Јужној Африци.
Мешовити хор тренутно броји 30 певача различитих професија, а повезује их љубав према музици, дружењу и путовањима. Окосницу хора чине студенти Универзитета у Новом Саду.

Dunja-DeuricДуња Деурић (1987, Зрењанин) је у родном граду завршила нижу и средњу музичку школу Јосиф Маринковић, на теоретском и Одсеку за соло певање у класи Ане Алексић Шајрер. Као соло певач је на бројним такмичењима у земљи освојила низ награда: лауреат на Републичком такмичењу соло певача (Београд, 2005), друга награда на Републичком такмичењу соло певача (Београд, 2004), друга награда на трећем такмичењу соло певача Лазар Јовановић (Београд, 2006) итд. На Академији уметности у Новом Саду је 2012. године стекла диплому музичког педагога, a 2015. и диплому мастера теоретичара уметности (тема: Улога и примена играних и анимираних филмова у настави музичке културе). Током студија је своја интересовања базирала на хорском певању и сарађивала са Војвођанским мешовитим хором, вокалним студиом Орфелин, црквеним хоровима Свети Георгије и  Свети Стефан Дечански, а похађала је и диригентске радионице хорског фестивала Europa Cantat у Торину 2012. и у Печују 2015. године. Од јануара 2015. ангажована је на месту диригента и уметничког руководиоца хора АКУДУНС-а Соња Маринковић у Новом Саду. Добитник је награде за најбољег диригента на Првом међународном шампионату хорова Леге Артис у Тузли 2016. године.

20:00

20.00 Дом културе
Вече балета
Жене у де-молу, балет  на музику Ј.С. Баха и Дуга божићна вечера, балет на музику А. Вивалдија
Либрето и кореографија: Раду Поклитару
Народно позориште, Београд

Балет-Жене-у-де-молуБалет Жене у де-молу је инспирисан дивљењем према генијалности Ј. С. Баха. Извор кореографове инспирације је била управо Бахова полифонија: Целокупна пластичност текстуре балета је у потпуности полифонична. Трагична прича о непостојећем женском пријатељству је само изговор за софистициране композиције са мноштвом фигура и за дирљиве дуете, каже кореограф Раду Поклитару. Захваљујући комбинацији Бахове небеске музике и модерне експресивне пластичности, завршница овог балета се по величини може поредити са трагедијом библијских размера. Костимограф Дмитро Куријата је успео да одговори на захтев који му је задао кореограф – односно, успео је да репродукује атмосферу Баховог доба. У балету постоји 16 главних женских ликова, а женске улоге изводе и мушкарци.

Дуга-божићна-вечераДуга божићна вечера је балетска контемплација о пролазности живота, пуног узалудних и бескорисних радњи које од нас краду драгоцене тренутке, сате и године нашег земаљског живота. У причи се говори о историји породице Бајард у периоду од деведесет година, при чему су године представљене као низ божићних вечера. Људске судбине промичу представљене кроз гозбе и банкете. Попут лептира који живе само један дан, оне се растачу у некакво непостојање, не остављајући ништа по чему бисмо их памтили. Енергична, гротескна кореографија лако проналази пут до сваког срца у публици, без догматичног моралисања, и наводи гледаоце на размишљање да ли се разликују од ликова на сцени.

Раду-ПоклитаруРаду Поклитару, jедан од водећих кореографа данашњице, рођен је у Кишињеву, у породици балетских уметника. Завршио је Државну кореографску школу у Перму 1991. године. Дипломирао је на белоруској Државној музичкој академији 1999. и стекао звање балет-мајстора (код ментора професора Валентина Елизариева, Заслужног уметника УССР). Од 1991. до 2001. био је члан Балета Националне опере и балета Белорусије, а потом једну годину балет-мајстор Националне опере Молдавије. Током 2012/2013. био је ангажован као уметнички директор Академског оперског и балетског позоришта за децу и младе у Кијеву. Аутор је кореографије церемоније отварања и затварања Олимпијаде у Сочију, 2014. Приликом отварања, изведен је мини-балет Први бал Наташе Ростове, на музику различитих композитора, уз учешће некадашњих и садашњих чланова Балета Бољшој театра, међу којима су били: Светлана Захарова, Владимир Васиљев, Иван Васиљев и Александар Петухов. Добитник је Националне награде Шевченко, која се додељује у области извођачких уметности. Поставио је више од тридесет различитих балетских представа у европским театрима, а његови балети су извођени и на многобројним интернационалним музичким фестивалима и турнејама у Великој Британији, Француској, Холандији, САД, Јапану, Кини, Пољској, Естонији, Тајланду, Шпанији.