НЕДЕЉА 16. СЕПТЕМБАР 2018.

8.00

8.00 Црква Свете Тројице, Неготин
Света Литургија
Хор Храма Свете Тројице
, Неготин
Диригент: Светлана Кравченко

51Mdani_Hor-hrama-Svete-Trojice-NegotinЦрквени хор Храма Св. Тројице у Неготину постоји од 1991. године. Први диригент била је Стојна Глигоријевић, а већину чланова хора чинили су тада ученици Неготинске гимназије. Након ње, Хор је водила Лана Димитријевић. Хор је са успехом наступао у Темишвару (Румунија), Видину (Бугарска), Београду, а у 2006. години на Међународном фестивалу Златна вила у Приједору (Република Српска) био је награђен за најбоље извођење дела духовне музике. Од 2008. године диригент је Светлана Кравченко, а Хор чине људи различитих професија, које уједињује вера и љубав према певању духовне музике. Уз редовно учешће у богослужењу овај камерни хорски ансамбл у великој мери доприноси културном животу града Неготина. На 45. Мокрањчевим данима (2010) Хор је наступио за промоцију књиге Партитура – скривени свет тишине и звука у романима Т.Мана и Х.Хесеа (др Слободан Лазаревић, Александар Ђурић и др Бранка Радовић), а годину дана касније фестивалска публика је била у прилици да присуствује целовечерњем концерту духовних композиција српских, руских и бугарских аутора у Цркви Свете Тројице у Неготину, који је био високо оцењен од стране уметничког одбора манифестације и пропраћен одличним коментарима eминентних професора и критичара. Велика част је припала Хору када је 1. маја 2011. године на касноантичком локалитету Феликс Ромулијана певао на Литургији коју је служио Патријарх Српски Иринеј поводом научног скупа Хришћанско наслеђе Ромулијане (у сусрет 1.700 годишњици Миланског едикта). У априлу 2012. године Хор је извео концерт за Њихова Краљевска Височанства Престолонаследника Александра II и Принцезу Катарину, који су били у посети Неготину. На 49. Мокрањчевим данима Хор је учествовао у програму Натпевавања хорова и освојио III место. Хор је 28. септембра 2014. године, на дан стогодишњице упокојења Стевана Ст. Мокрањца, био позван да учествује у Светој Литургији у Храму Светог Саве у Београду, после које му је била уручена Захвалница за рад посвећен очувању српског црквеног појања и великог дела нашег највећег композитора. У мају 2015. године у Великој дворани Задужбине Илије М. Коларца у Београду Хор је наступао  на ауторском концерту композиторке Војне Нешић, где је премијерно извео делове из њене Свете Литургије Св. Апостола Јакова.

Svetlana-Kravcenko-dirigentСветлана Кравченко, рођена у Украјини, музичко је образовање стекла у Москви на Државној академији Гњесин  где је дипломирала на Одсецима за хармонику (проф. Јуриј  Дранги и Владимир Долгополов) и за дириговање (класa проф. Сергеј Скрипки). Након завршетка студија радила је седам година у Кијеву у Уметничкој школи за надарену децу, а од 1995. године живи у Неготину и ради као професор у Музичкој школи Стеван Мокрањац. Ученици њене класе освајају многобројне награде на различитим музичким такмичењима, а 16 ученика је наставило студије на музичким факултетима у земљи и иностранству. Више пута је учествовала у раду жирија на регионалним, републичким и међународним такмичењима и фестивалима. На позив Амбасаде Русије у Србији, а под покровитељством Министарства културе Руске Федерације била је учесник пројекта Фестивала Са Русијом у срцу,  који је одржан у октобру 2012. године у Москви. Присуствовала је и бројним семинарима са водећим предавачима (Фридрих Липс, Жак Морне, Елзбет Мозер, Јуриј Шишкин), а неколико пута је и сама била предавач за ученике и наставнике Тимочког региона.

[/col]

11.00

11.00 Градски трг
Концерт: Класика у 11
Учесници Натпевавања

14.00

14.00 Порта Цркве Свете Тројице, Мокрање
Нити традиције  - у част 60 година Радио Београда 2

Учесници:
– Стефан Радовановић, Метовница код Бора
Добитник награде Од злата јабука на 30. Сабору фрулаша Србије у Прислоници
– КУД Мокрањац, Мокрање
– КУД Стеван Мокрањац, Неготин
* У сарадњи са Радио Београдом 2

web_StefanСтефан Радовановић (Метовница код Бора, 1992), по струци дипломирани кувар, почео је да учи свирање 2010. године код Петра Чулиновића из суседног села – Шарбановца. Након годину дана учења на малој фрули, почео је да свира дудук и изворну црноречку музику. Много мелодија и кола научио је од свог учитеља и његовог брата Мирослава Чулиновића. Велику подршку имао је и од Филипа Пауњеловића из Бољевца који је свирао гајде, виолину и дудук и који је имао директан контатк са свирачима, те је Стефану (уз драгоцене снимке уз које је даље напредовао) и усмено преносио знање о начину свирања црноречке музике. Поред оца хармоникаша почео је да свира и савременију српску и влашку музику на малој фрули, али је његово примарно интересовање остало очување влашке црноречке музике, чијих је свирача све мање. Аутентичност његовог свирања је више пута до сада била препозната и награђена: 2012. године је био финалиста емисије РТС Шљивик, 2013, 2014. и 2015. је освојио друго место, а 2016. и 2018. године прву награду на сабору фрулаша Ој, Мораво у Прислоници. 2017. године je на овом најпрестижнијем такмичењу фрулаша у Србији добио и награду Од злата јабука, коју за најизворније свирање додељује Радио Београд 2. У јануару 2017. је у Букурешту примио награду за очување традиције и културе Влаха у Источној Србији.

Културно-уметничко-друштво-МокрањацКултурно-уметничко друштво Мокрањац из Мокрања је почетком 2010.године званично обновило рад после деветнаест година паузе. Тренутно окупља педесетак активних чланова, од којих готово половина припада омладинском ансамблу. Уз народни оркестар, фолклорни ансамбли изводе претежно стара изворна кола, која су се некада играла у Мокрању. Од обнављања рада Друштво је учествовало на традиционалним манифестацијама изворног народног стваралаштва Сусрети села (победник 2011. године), Крајински обичаји у Штубику и као представник општине Неготин на смотрама Прођох Левач, прођох Шумадију у Каленићу и Хомољским мотивима у Кучеву.

web_KUD_Mokranjac-NegotinКултурно-уметничко друштво Стеван Мокрањац (Неготин) од свог оснивања пре скоро 70 година има за циљ да кроз игре, песме и богату оригиналну ношњу чува и негује српско фолклорно благо. У његовим наступима је до сада уживала бројна публика широм бивших република СФРЈ и Европе, а од обнављања рада друштва и у Шведској, Данској, Аустрији, Бугарској, Македонији, Швајцарској, на фестивалима широм Србије, као и на традиционалним годишњим концертима у Дому културе у Неготину. Међу освојеним наградама истичу се као најдраже Мајска награда општине Неготин и Плакета Мокрањчевих дана.

19.00

19.00   Дом културе, галерија
Изложба слика: Ехо музике
19. Ликовна колонија  Дома културе

web_EHO-muzike-2018Ликовна колонија под некадашњим називом Вратна, основана је 1999. године. Током двадесетогодишњег постојања, ова ликовна радионица је постала значајан сегмент културног идентитета Неготина. После десетогодишњег рада, колонија се из Вратне сели у Рогљево, а четири последња сазива организована су у самом граду. Од 2009. године се организује под називом Ехо музике, што је на неки начин визуелни одговор фестивалу Мокрањчеви дани на коме се представљају ликовна дела настала у колонији. Богата колекција, која је створена захваљујући радионици, броји преко четиристо тридесет радова уметника из Србије и иностранства, различитих генерација, од студената до уметника у позним годинама. Селектор овогодишњег сазива је Момчило Моша Тодоровић, а сазив су чинили следећи уметници: Слободанка Ракић Шефер, Татјана Пејовић, Гордана Милетић, Тара Караматијевић, Јавор Рашајски, Радован Трнавац Мића, Александар Павићевић, Милан Радосављевић.

20.00

20.00  Црква Свете Тројице, Неготин
Концерт:
Хор Collegium Musicum Catholicum, Суботица
Диригент: Мирослав Стантић

web_collegium_1Collegium Musicum Catholicum (Суботицa, 1994) основан је у оквиру Католичког института за културу, историју и духовност Иван Антуновић и чине га камерни мешовити хор и инструментални састав. На репертоару Хора налазе се композиције од грегоријанике до остварења савремених аутора. Посебно се негују дела литургијских композиција аутора из Војводине, међу којима се издвајају остварења завичајног композитора Алба Видаковића.
Ансамбл сарађује са Музичком школом у Суботици, Суботичком филхармонијом, солистима СНП-а из Новог Сада, Институтом за црквену музику Албе Видаковић из Загреба, као и са студентима музичких академија из околине (Загреб, Осијек, Нови Сад, Београд, Сегедин), са којима су (између осталог) остварили низ премијера – дела Бритна, Моцарта, Килбертуса, Видаковића… У извођењима великих вокално иснтрументалних композиција (Реквијем и Крунидбена миса В.А. Моцарта или Carmina Burana Карла Орфа) Хор је сарађивао и са другим ансамблима из земље и иностранства. Осим у Војводини и Србији, наступао је и у Хрватској, Босни и Херцеговини, Мађарској, Италији … 2004. године је био добитник награде Иван Антуновић за посебни допринос на очувању националне културе међу Хрватима у Војводини.
web_dirigent_MiroslavМирослав Стантић (1980), оргуљаш и диригент, студент четврте године музикологије на Факултету музичке уметности у Београду, усавршавао се на семинарима за интерпретацију црквене литургијске музике на Институту за црквену музику у Загребу, као и на хорским радионицама у Риму, Београду, Задру и Будимпешти.  Хоровођа је камерног ансамбла Collegium Musicum Catholicum, члан Хрватског друштва црквених глазбеника, редовни сарадник часописа за црквену музику Св. Цецилија у Загребу, као и гласила за црквену музику Магнификат у Сарајеву. Координатор је фестивала дечјих хорова Златна харфа, члан литургијског већа суботичке бискупије (одсека за црквену музику) и шеф Музичког одсека института Иван Антуновић. Бави се и музиколошким истраживањима везаним за црквену музику са војвођанског подручја (Албе Видаковић, Лоранд Килбертус, Станислав Препрек, литургијски напеви и песмарице). Од 1. септембра 2012. године је хоровођа и оргуљаш у суботичкој катедрали где води катедрални хор Албе Видаковић и дечји катедрални хор Златни класови.