СУБОТА 15. СЕПТЕМБАР 2018.

17.00

sa-otvaranja-festivala

17.00 Мокрањчева родна кућа

Свечано отварање Фестивала

– Полагање цвећа на споменик Стевана Стојановића Мокрањца
– Поздравна реч: Владимир Величковић, председник општине Неготин
– Беседа: Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре
– Фестивал отвара: Ивана Дедић, помоћник министра културе и информисања Републике Србије
– Заједнички наступ учесника Натпевавања, Хора Collegium Musicum Catholicum и хорова из Неготина
– Стеван Ст. Мокрањац – Шеста руковет

18.00

web_Sobajic

18.00 Дом културе, галерија
Изложба: Милош Шобајић
Из колекције уметничке галерије Радионица душе

Милош Шобајић (Београд, 1945), завршио је Академију ликовних уметности у Београду 1970. Живи и ради у Паризу од 1972. године. 2005. године је у Београду основао Факултет за уметност и дизајн на Универзитету Мегатренд, на коме је био професор и декан, oд 2012.године је почасни доктор и професор емеритус. Ментор је на докторским студијама из области ликовне уметности. Гостујући је професор на Luxun Academy of Fine Arts у Кини, где је предавао сликарство од 2004. до 2006. године. Имао је преко осамдесет самосталних изложби и излагао на преко четири стотине двадесет групних изложби. Његова дела се налазе у близу четрдесет музеја широм света. Ове године га је Руска Дума одликовала орденом Почасног грађанина Русије, а добитник је и низа награда у Србији: Вукова награда, Златни беочуг Београда, награда Капетан Миша Анастасијевић и др. О Милошу Шобајићу је објављено пет монографија у Паризу, Београду и Лондону, у којима су уводне текстове написали Ален Жуфруа, Петер Хандке, Едвард Луси Смит и други аутори. О његовом делу је написано близу седам стотина текстова у француској, италијанској, српској, америчкој, јапанској, грчкој и немачкој штампи, а реализован је и велики број телевизијских филмова и приказа. Самосталне изложбе су му организовале престижне институције, музеји и галерије, од Париза, Рима и Брисела, до Кине, Америке и Русије. Легат Милоша Шобајића се отвара у Београду 2018. године.

19.00

19.00 Дом културе
Натпевавање хорова

Хор Rozafa Еxpression, Скадар (Албанија)
Диригент: Зеф Чоба

web_Albanija-ChoirДруштво Пријатељи музике Rozafa Expression је подједнако активно на националном и међународном уметничком нивоу. Сам назив изражава спој грађанске и уметничке дужности чланова овог састава. Розафа је дворац, сведок историје цивилизације старе 2400 година. Музичка традиција у Скадру је темељ из кога је поникао овај покрет, учвршћујући и интегришући добре музичке вредности, у атмосфери насталој 1990-их година. Репертоар представља спој албанских традиционалних песама, аранжмана и одабраних дела хорске музике која припадају различитим стиловима, епохама и земљама. Хор је учествовао на многим међународним хорским фестивалима, између осталог у Тирани, Андросу и Аволију (2000), Кардици (2000, 2013), Цетињу, Подгорици, Рипатрансонеу и фестивалу Скадар Џез (2007), Тетову (2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017), Крагујевцу (2011), Грацу (2017), Скопљу и Тузију (2018). Активност хора је усмерена ка ревитализацији културног и уметничког живота у земљи, као и дијалога између култура разних народа.

web_ProfЗеф Чоба (Скадар, Албанија) је дипломирао хорско дириговањe на Уметничкој академији у Тирани. После студија, постављен је за Музичког директора Културног центра у Пишкопеји, а потом у Скадру. Изучавао је фолклор, нарочито оних области у којима је радио. 1991. године је почео да ради на Радио Скадру као музички уредник, а потом као новинар и главни уредник. Од 2003. године предаје дириговање, педагогију хорског дириговања, камерну музику и друге предмете, на Уметничкој академији у Тирани. Био је диригент хора скадарске катедрале Дон Микел Колићи (1997-2001), хора катедрале Свети Павле у Тирани (2004), као и црквеног хора Свети Фрањо у Скадру. Написао је музику за 16 албанских филмова и низ позоришних представа, као и многа вокална и инструментална дела, песме скадарске урбане традиције, песме за децу. Члан је Комисије Балканског хорског форума, почасни члан Уметничког друштва БЕСА из Црне Горе, Члан Савеза албанских писаца и уметника од 1978, Председник друштва Пријатељи музике Rozafa Expression – Скадар…

Мешовити хор КУД Јевница, Јевница (Словенија)
Диригент: Катарина Трчек Марушич

web_KUD-Jevnica-SlovenijaМештовити хор КУД Јевница потиче из истоименог словеначког села (са нешто више од 1000 становника), у коме се организовани културни живот развио у другој деценији прошлог века. Уз основну школу, прве позоришне представе и тамбурашки оркестар, заслугом учитеља Михе Вахна, после Другог светског рата основан је хор. Почетком XXI века (2004) млађи певачи су, из жеље да осавремене репертоар и учине га разноврснијим, основали други ансамбл. Хор данас чини двадесетак певача из ближе и шире околине Јевнице, које спаја међусобно пријатељство и љубав према хорској музици. Најчешће наступају на пригодним свечаностима у свом крају, али су се представили и публици у Мађарској, Италији, Хрватској и Србији (Ниш). На регионалним хорским такмичењима, Хор је три пута добио бронзано одличје, а једном сребрно признање.

web_Katarina-3-SlovenijaКатарина Трчек Марушич је трећи диригент хора КУД Јевница и на његовом је челу од септембра 2015. године. Као доктор музикологије била је запослена на институту Словеначке академије науке и уметности где је истраживала оргуљску музику у Словенији. И сама је оргуљаш у својој парохији у којој се пре 12 година упознала са хорским дириговањем, када је започела рад са црквеним хором Св. Маријете. Наступа и као певач у камерном женском хору Чарнице.
.

.

.Хор при Храму Светог Ђорђа, Београд (Србија)
Диригент: Емилија Милин

web_Hor-Sveti-Djordje-1Хор при храму Светог Ђорђа (Београд), основан је 1933. године под називом Чукаричко певачко друштво. После Другог светског рата jе привремено престао са радом, а своје активности је обновио 1968. године под именом Свети Ђорђе. Наредне две деценије хором је руководио протојереј Томислав Јовановић, a међу бројним хоровођама након њега издваја се неколико диригенткиња: Оливера Секулић-Бараћ, Бисерка Васић, Јелена Петровић-Вранић и Светлана Крстић. Поред учествовања на богослужењима, што је основа рада хора, овај камерни ансамбл је током своје историје имао и низ значајних наступа на фестивалима у земљи и иностранству, на којима је добио значајна признања: Златна медаља на 15. међународном хорском фестивалу Мајске музичке свечаности у Бијељини (2016) и Посебна похвала на 22. Фестивалу духовне музике Хорови међу фрескама у Бегораду. Хор је наступао и на Осмом Васкршњем фестивалу у Храму Светог Саве, на Петом међународном фестивалу духовне музике Музички едикт (Ниш, 2017), Првом фестивалу хорске музике у Сремској Митровици, Светопетровско-дежевском сабору у Старом Расу. Поводом значајних јубилеја – 75 и 80 година постојања – одржани су запажени концерти у Скупштини града Београда. Хор је у више наврата наступао у иностранству (Мађарска, Аустрија, Бугарска, Италија, Словенија, Немачка), док је прошла година тријумфално завршена Свечаном академијом поводом Светих Ћирила и Методија, у Трсту.

web_Beograd-dirigentЕмилија Милин је дипломирала музичку педагогију на ФМУ у Београду 2003. године. Дириговање је студирала у класи професорке Даринке Матић Маровић, а усавршавала се на курсевима код Генадија Дмитрјака. Од 2001. године је деценију и по била диригент Дечијег хора Првог београдског певачког друштва, a у више наврата је дириговала и великим хором овог Друштва – како приликом појања на Светим литургијама, тако и на јавним наступима. Под њеним је вођством подмладак најстаријег хора српске престонице овладао самосталним певањем на литургији, приредио велики број концерата и освојиo вреднe наградe на такмичењима у земљи и иностранству. Хор је снимио и први самостални албум поводом стогодишњице смрти Стевана Мокрањца, који је објављен у издању Саборне цркве у Београду 2014. године. Емилија Милин је запослена у Музичкој школи Даворин Јенко, са чијим хоровима је такође постигла значајне успехе на државном нивоу. Хором храма Светог Ђорђа на Чукарици диригује од 2016. године и са овим камерним ансамблом је у овом временском периоду већ остварила видне резултате.

Хор Милка Стоева, Бургас (Бугарска)
Диригент: Светла Стоева

web_Bugarska-nova-2-Koncert_(208)Омладински хор Милка Стоева (Бургас, Бугарска) почетке свог ангажовања бележи 1947. године када је на иницијативу познатог бугарског композитора и диригента Бориса Ибришимова основан омладински хор који је касније био основа за организовање једне од најугледнијих музичких школа у овој земљи. Непрестани развој квалитета и стварања изузетне традиције овог Хора траје од 1972. године и у томе је главну улогу имала дугогодишња диригенткиња Школе – Милка Стоева. Хор активно учествује у културном и друштвеном животу, о чему сведоче бројни концерти у граду и широм земље. Добитник је и бројних награда на угледним европским такмичењима: Прва награда и специјална награда жирија на 20. европском хорском фестивалу (Нерпелт, Белгија), Прва награда у категоријама народна песма и најбољи диригент на Међународном хорском такмичењу Бела Барток (Дебрецин, Мађарска), Прва и Специјална награда Међународног хорског такмичења у Верони (Италија), Сребрна диплома на Међународном хорском такмичењу Riva del Garda (Италија), Прва награда Међународног хорског такмичења у Кардици (Грчка), Друга награда на Међународном хорском фестивалу у Анталији (Турска). Хор је више пута био на међународним турнејама у бившој Југославији, бившем СССР-у, Мађарској, Чехословачкој, Пољској, Немачкој, Италији, Белгији, Холандији, Француској, Шпанији, Шведској, Грчкој, Турској, Хрватској …

web_SSTOEVA-bugarskaСветла Стоева је дипломирала на Бугарском државном конзерваторијуму у Софији, на одсеку зa педагогију. На челу хорске школе у Омладинском културном центру у Бургасу налази се од 1999. године. Води два репрезентативна представника ове школе-хор Милка Стоева и мешовити хор Бургас са којима је одржала бројне концерте, учествовала на међународним такмичењима и фестивалима и снимала студијске снимке. Последњих неколико година успешно наставља традицију популаризације бугарског хорског певања и интеграцију националне и других европских култура.

ЖИРИ

ЖИРИ НАТПЕВАВАЊА ХОРОВА

Sonja-MarinkovicДр Соња Маринковић, музиколог, редовни професор на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности у Београду, предаје историју музике и методологију научног рада. Члан је редакције Интернационалног часописа за музику Нови Звук, главни уредник часописа Мокрањац; директор XIV i XV међународне Трибине композитора у Београду. У истраживањима се бави питањима односа фолклора и композиторског стваралаштва (њена докторска дисертација била је Музички национално у српској музици прве половине 20. века), као и питањима социјалне уметности. Аутор је уџбеника за средње школе за предмете музичка култура, музичка уметност и историја српске музике.

Tamara-Adamov-PetijevicТамара Адамов Петијевић се скоро три деценије бави дириговањем, а данас води три хора и два оркестра, који броје укупно око 300 извођача, махом младих људи. То су црквени хор Свети Стефан Дечански, мешовити и женски хор и оркестар музичке школе Исидор Бајић у Новом Саду, и професионални вокално-инструментални ораторијумски ансамбл Орфелин који је основала 2009. године. Као виолиниста дуго је била активан члан симфонијских и камерних оркестара, а потом и професор тог инструмента. Дириговање је усавршавала на курсевима широм Европе, кроз рад са светски познатим диригентима, а у мају 2017. извела свој докторски уметнички пројекат, као докторант на Факултету музичке уметности у Београду. Са својим хоровима (награђиваним на бројним домаћим и интернационалним такмичењима) члан је велике европске хорске асоцијације Europa Cantat, у чијем раду активно учествује од 1999. године. Члан је Регионалног уметничког комитета те асоцијације и бројних међународних жирија на хорским такмичењима, као и жирија за доделу награде European Award for Choral Composition. Интензивно се бави истраживањем духовне и хорске музике у сарадњи са Музиколошким институтом САНУ. Снимала је за бројне домаће и стране медије, објавила 10 дискова хорске музике и неколико запажених нотних издања (Осмогласник Корнелија Станковића, Осмогласник Бранка Ченејца, компилација Српски Божић). Од 2011. до 2013. водила је мушки хор ученика Богословије у Сремским Карловцима, као прва жена – професор и диригент у историји те институције од XVIII века. Гостовала је у готово свим европским земљама, Русији и Израелу. Држала је мастеркласе и семинаре за диригенте у Чикагу и Принстону (САД), Торонту (Канада) и Торину (Италија). У фебруару 2016. године је извела целовечерњи концерт са Хором Радио Телевизије Србије, са којим и даље наставља сарадњу на снимању и архивирању дела српске хорске музике. Маја 2017. иницирала је и учествовала у оснивању Српског хорског савеза у Сомбору. У мају 2018. је у Новом Саду као свој докторски уметнички пројекат представила прво концертно – полусценско извођење опере Легенда о невидљивом граду Китеж
Николаја Римског Корсакова.

Miloje-NikolicМилоје Николић (Крагујевац), дипломирао је 1974. а магистрирао 1983. године на Одсеку за музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду, са радовима из области анализе хорске литературе. Докторску дисертацију из области Теорије уметности и медија (Примена гешталт аналитичког метода у проучавању форме Мокрањчевих руковети) одбранио је 2016. године на Универзитету уметности у Београду.
Од 1977. године запослен је на Катедри за музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду, у звању редовног професора. Од 1998. године ради на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, на коме је био и први вршилац дужности декана. У последњих петнаест година радио је и на Музичким академијама у Источном Сарајеву (Босна и Херцеговина) и Цетињу (Црна Гора). Као теоретичар музике, аутор је већег броја научних радова из области анализе вокалне музике. Своју уметничку каријеру је започео као диригент различитих београдских хорова (Бранко Цветковић, Иво Лола Рибар, Жикица Јовановић-Шпанац). Године 1990. основао је Академски камерни хор Лицеум у Крагујевцу, који од тада континуирано води. Са овим је хором до сада остварио 25 концептуално осмишљених и успешно изведених целовечерњих програма, од којих су неки имали и одлике мултимедијалних. Ансамбли које је водио освојили су низ награда на углeдним домаћим и међународним конкурсима. Оснивач је, аутор основне концепције и уметнички директор Међународног фестивала камерних хорова у Крагујевцу. Један је од оснивача међународне асоцијације Балкански хорски форум, а био је и оснивач и председник њене српске секције (Балканског хорског форума – Србија). Од 2014. године редовни је члан Бугарске академије наука и уметности (БАНИ). У пензији је од 2016. године.

АРЛЕММ

ARLEMM-logo-crnii

 

Изложба фотографија АРЛЕММ – уметнички караван

АРЛЕММ је културно – едукативна манифестација која окупља најеминентније уметнике, професоре и предаваче из различитих уметничких поља: класичне, духовне, традиционалне, џез музике, као и људе креативних способности, са идејом да првенствено деци и младима, као и свим слојевима друштва, приближи праве културне вредности. Циљ АРЛЕММ-а се остварује кроз препознавање и одабир младих талената, музичку едукацију деце и младих, одржавање концерата, јавних часова, радионица и предавања у области музичке културе, повезивање визуелног и звучног доживљаја у уметности, неговање духовности и развој еколошке свести. За претходних девет година одржано је преко 70 едукативних радионица, 120 концерата и 2600 индивидуалних часова наставе, а међу полазницима су били најталентованији млади музичари из целог света. Манифестација је и ове године реализована под покровитељством Министарства културе и информисања, Општине Ариље и Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а у сарадњи са Црквеном општином града Ариља, Библиотеком Ариље и компанијама Extreme Intimo и Теленор.
Уметнички караван, представља путујућу изложбу фотографија уметнице Драгане Селаковић, која бележи догађаје са АРЛЕММ-а. Изложба је већ посетила Београд, Златибор, Чачак, Ужице, Пожегу, Ивањицу, Ариље… Доласком у Неготин озваничена је сарадња Удружења за ширење и подстицај музичке културе у Србији – МУЗИКУС и манифестације Мокрањчеви дани.