ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „СВЕТИЛИШТА И НАДАЛИШТА“

Промоција књиге „Светилишта и надалишта“
Аутор: Ново Томић
Издање: Лагуна, 2016

promocija_knjige_Novo_Tomic_2У фоајеу Дома културе приређена је промоција књиге „Светилишта и надалишта“, аутора Нове Томића у издању Лагуне. Књигу су, кроз дијалог, представили аутор Ново Томић и музиколог др Соња Маринковић.

Светилишта и надалишта је књига о поклоничким местима на која Срби одлазе у нади да ће им у невољи помоћи нека виша сила. Описана су веровања у свете мошти, иконе и изворе, а манастири су приказани и као места за молитву, а не само као споменици културе и уметности.

– Чудотворна лоза Светог Симеуна Мироточивог је једна од највећих светиња у Срба. Верује се да помаже нероткињама да добију пород. Реч је о јединственој сорти грожђа, старој више од 800 година, која успева само на Хиландару- испричао је Ново Томић.

Вода, по речима аутора, заузима посебно место у веровању Срба и нема краја који нема своју „свету“ воду.

– Према веровању, манастир Буково има свој чудотворни извор воде из корена липе и који, према веровању, помаже излечењу разних болести- истакао је аутор.

Иначе, књига „Светилишта и надалишта“, бухвата Србију и све околне земље, посебно државе које су биле бивше југословенске републике.

Ново Томић је новинар, професор, књижевник и издавач. Студије југословенске и светске књижевности завршио у Београду, а магистарске студије у Београду и Греноблу (Француска). Највећи део своје каријере радио је као новинар и уредник културне рубрике Вечерњих новости. Седам година (1978–1981 и 1985–1989) предавао је Српски језик на Универзитету Гренобл III у Француској.