ОМЛАДИНСКИ ХОР ИЗ БУГАРСКЕ ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА

hor_Milka_StoevaОмладински хор „Милка Стоева“ из Бургаса у Бугарској, под диригентским вођством Светле Стоеве, победник је Натпевавања хорова 53.“Мокрањчевих дана“ и добитник престижне награде у хоском стваралаштву, Статуете Стевана Мокрањца.

-   Ово је невероватно признање за нас, потпуно неочекивано. Велика нам је част што се кући враћамо као победници једног овако престижног такмичења. Ваш Фестивал има невероватну атмосферу и енергију која нам је помогла да се представимо у најбољем светлу.  Ми смо се са Мокрањчевом музиком упознали пре неколико година и са великим задовољством је изводимо- истакла је диригент Светла Стоева.

По новим пропозицијама Натпевавања, како је истакла селектор и члан жирија др Соња Маринковић, од ове године се додељује само главна награда Натпевавања уз специјална признања . Тако је хор при храму Светог Ђорђа у Београду, којим диригује Емилија Милин  добио признање за аутентично остварену молитвену атмосферу на концерту, хор „Rozafa Expression“ из Скадра у Албанији, са диригентом Зеф Чобом,  за успело оригинално тумачење „Тебе поем“ Стевана Мокрањца, а хор КУД“Јевница“ из Словеније, под вођством Катарине Марушић, за осмишљену интерпретацију композиције „Не ори, не сеј“ и неговање националног репертоара.

Наступе хорова на овогодишњем Натпевавању оцењивао је стручни жири у саставу: др Соња Маринковић, др Милоје Николић и мр Тамара Адамов Петијевић.