МУЗИЧКЕ (И)МИГРАЦИЈЕ НОВОСАДСКОГ ХОРА “СВЕТИ СТЕФАН ДЕЧАНСКИ”

Hor-Sveti-Stefan-Decanski-(4)Хор “Свети Стефан Дечански” из Новог Сада под управом др ум. Тамаре Адамов Петијевић представио се у Цркви Свете Тројице у Неготину програмом „Музичке (и)миграције“.

На програму овог хора на 55. „Мокрањчевим данима“ нашла су се дела Стевана Мокрањца, Михаила Иполитов-Иванова, Kсеније Шевелкине, Александра Архангелског, али и Kорнелија Станковића, Михаила Kонстантинова, Милорада Маринковића, Марка Тајчевића, Сергеја Рахмањинова…

-Мислим да је јако интересантно да програм има тематски оквир и ја се трудим кад год је прилика да то и урадим. У овом програму сам искористила резултате свог истраживачког рада, истраживања по разним континентима, мој боравак по Америци, сусрета са српском и руском емиграцијом, затим дружења са еминентним музиколозима, Димитријем Стефановићем, истраживања и по старој музици и по разној литератури тако да сам за тему концерта узела оно што мене и емотивно јако додирује, а то је имиграција и њени музички ођеци. То су композитори који су и сами били мигранти, који су се селили, да ли својом вољом зарад неких истраживања или упознавања неких предела и других напева или су били прогнани, тако да смо у програму навели њихова места рођења и смрти да се види колика је то разлика у географском простору или су у питању напеви који су се селили, да је композитор преузео неке напеве и направио неку модерну композицију од тога, тако да је тема миграција и спољашња и унутрашња у најширем смислу те речи – каже др ум. Тамара Адамов Петијевић.