ПОНЕДЕЉАК 17. СЕПТЕМБАР 2018.

11.00

11.00  Градски трг
Концерт:  Класика у 11
Дечији хор Вивак-2015, Неготин
Диригент: Драгана Мариновић-Симоновић

web_Vivak

17.00

17.00  Мокрањчева родна кућа
Изложба о животу и стваралаштву Петра Стојановића
Ренесанса заборављеног Петра Стојановића
Кустос и предавач: Наташа Шпачек

web_izlozbaPStojanovicРенесанса заборављеног Петра Стојановића, пројекат који обележава клавирски квинтет Altro senso, чине концерти, изложбе, предавања, ТВ емисије и новински чланци. Изложба о животу и раду Петра Стојановића (1877-1957) је резултат двогодишњег истраживања и тренутно је нешто најопсежније што посетилац може видети на једном месту, а везано је за овог српског композитора. Велики део материјала је сакупљан и добијен од његових наследника, који данас живе у иностранству. На изложби су приказане породичне фотографије композитора, адресе на којима је живео, оцене са студија у Бечу, комплетан списак његовог опуса и табеларни прикази везани за његово стваралаштво, фотографије са концерата, породична писма, разгледнице, део новинских чланака, концертних програма, слике сахране композитора,  као и све оно што је ауторка изложбе успела да добије, сакупи и пронађе. Изложба је у мају 2018. године приказана у Мађарском културном институту  Collegium Hungaricum у Београду, а потом и у оквиру  Месеца српске културе у Будимпешти.

Ауторка изложбе,
Мр Наташа Шпачек, клавирски квинтет Altro senso
проф. клавира у МШ Мокрањац, Београд

19.00

19.00 Мала сцена биоскопа Крајина
Концерт:
Клавирски квинтет Алтро сенсо

Наташа Шпачек (клавир)
Теа Петровић Балинт (виолина)
Бојана Јовановић Јотић (виолина)
Јован Стојановић (виола)
Душан Кочишевић (виолончело)

web_AltroSensoКлавирски квинтет Altro senso (Београд, 2014), први је овакав ансамбл након дужег времена у Србији који континуирано наступа. До сада је остварио низ концерата у Београду, као и широм Србије (у Руми, Смедереву, Инђији, Ваљеву, Сопоту, Матици српској у Новом Саду, сали Нишког симфонијског оркестра, Крагујевцу).  Концерти су често тематски одређени, или је реч о мултимедијалним пројектима посвећеним деци, а велику пажњу Квинтет   поклања и наступима у хуманитарне сврхе.
Придруживши се сличним манифестацијама широм Русије, Квинтет је једини у Србији обележио 175 година од рођења Чајковског, и то на сам дан рођења композитора, остваривши мултимедијални пројекат у Центру за културну деконтаминацију у Београду и неколико дана касније Концертом у улици Чајковског у Спортској гимназији у Београду. Захваљујући овом Ансамблу, београдска, нишка и крагујевачка публика је била у прилици да први пут чује квинтете Енрикеа Гранадоса и Петра Стојановића, обележавајући у 2016. и 2017. годишњице ових великих композитора.
Чланови Квинтета су: Наташа Шпачек (клавир), Теа Петровић Балинт (виолина), Бојана Јовановић Јотић ( виолина), Јован Стојановић (виола) и Душан Кочишевић (виолончело).

Наташа Шпачек, завршила је основне и магистарске студије на ФМУ у Београду (класе Јокут Михаиловић и Арба Валдме) са дипломом најуспешнијег студента клавирског одсека. Добитник је републичких, савезних и међународних награда (лауреат конкурса С.Рахмањинов). Наступала је са већином оркестара у Београду и остварила снимке за ТВ Београд и Нови Сад. Одржала је преко 70 реситала и низ концерата камерне музике са клавирским дуом Аltro modo, квинтетом Аltro senso и другим ансамблима. Њене уметничке склоности окренуте су ка компоновању и обради класичних дела за соло клавир, клавирски дуо, квинтет и нонет. Остваривши контакт са родбином Петра Стојановића, први пут након композиторове смрти, реализовала је изложбу о њему. На информативном порталу Принцип пише колумне везане за културу. Држи струковна предавања. Професор је клавира у МШ Мокрањац у Београду,

Виолинисткиња Теа Петровић Балинт је члан Београдске филхармоније од 1994. године. Током школовања је свирала у Филхармонији младих Борислав Пашћан и освајала награде на такмичењима из виолине у Београду и Сарајеву. Студирала је на ФМУ у Београду (класа М. Косановић), усавршавала се на мајсторском курсу у Грожњану код проф. Жислина и остварила велики број наступа у камерним оркестрима на просторима бивше СФРЈ као и у Италији.

Бојана Јовановић Јотић,  члан  Симфонијског оркестра РТС, No borders orchestra, ансамбла Метаморфозис и квартета Мокрањац je основне студије виолине завршила на ФМУ у Београду, у класи доц. Љубомира Михајловића. Похађала је курсеве проф. Дејвид Такена и Весне Станковић. Звање магистра уметности стекла је 2004. године. Од почетка студија била је активни члан камерног оркестра Гудачи св.Ђорђа. Сарађивала је са истакнутим уметницима као што су: Јулијан Рахлин, Александар Маџар, Ирена Графенауер, Весна Станковић, Стефан Миленковић и многи други.

Јован Стојановић је дипломирао на ФМУ у класи проф. П.Ивановића. Од 1985. до 1987. усавршавао се на Accademia Musicale Chigiana у Сиени на мајсторским курсевима код Г. Каусеа и Ј. Башмета. Од 1988. је у Холандији био члан Холандског променадног оркестра из Амстердама  и  Het Brabants  orkestra из Ајндховена. Сарађiвao је са Камерним ансамблом из Келна, са Оркестром Метрополитeна из Лисабона и Луксембуршком филхармонијом. Неколико година је био члан солиста Фестивалске камерате фестивала Моцарт плус на острву Куракао. Стални је сарадник Београдске филхармоније и Симфонијског оркестра РТС. Од 1996. године је професор виоле у МШ Др Војислав Вучковић у Београду.

Душан Кочишевић је студирао виолончело на ФМУ у Београду у класама Ксеније Јанковић и Сандре Белић. Добитник је првих награда на Републичком такмичењу у Београду и Савезном такмичењу у Сарајеву 1989. Посвећен је раду у камерним ансамблима са којима је наступао у Србији и широм некадашње СФРЈ. Остварио је више снимака за радио, тв, филм и позориште. Учесник је Међународне трибине композитора од њених почетака. Професионално је ангажован у Београдској филхармонији од 1992. године.

21.00

21.00 Дом културе
Мјузикл: Боливуд
Народно позориште, Београд
Текст и режија: Маја Пелевић
Музика: Ања Ђорђевић

Редитељка: Маја Пелевић
Композиторка:  Ања Ђорђевић
Кореограф: Игор Коруга
Сценограф: Игор Васиљев
Костимографкиња: Марина Вукасовић Меденица
Играју:
Милош Ђорђевић
Јелена Ђокић
Данијела Угреновић
Сузана Лукић
Павле Јеринић
Бојана Ђурашковић

Музичари: Невена Пејчић,
Александар Солунац, Данило Тирнанић

 

РЕЧ АУТОРКЕ
Живот становника малог града на граници прекида изненадна вест: долазак великог боливудског продуцента који xoћe да купи малу фабрику, у њој направи боливудски студио и отвори нова радна места. Та изненадна вест је узбудила глумце из позоришта који су одлучили да продуценту направе приредбу и тиме повећају шансе за улоге у будућем боливудском спектаклу. Град је опет ујединила заједничка идеја и колективни ентузијазам, али живот ко живот – пун је неочекиваних обрта. Кроз бајковиту утопију о доласку Боливуда у наше крајеве покушали смо да испричамо причу о свима нама и на шта смо све спремни када нам се нуди боља будућност. Долазак Боливуда тако постаје повод за причу о краху индустрије, ксенофобији, дивљој приватизацији, лажним световима, а све то кроз песму и игру под слоганом “леба ако немају, дајте им колаче”. Тако Боливуд, као индустрија забаве и cpeћe, постаје место ескапизма и повод за удруживање, солидарност и слогу, вредности које смо заборавили у овом посткомунистичком, транзиционом, апсурдном времену у коме живимо…

Маја Пелевић (Београд,1981), дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду (2005) и докторирала на Интердисциплинарним студијама на Универзитету Уметности у Београду (2012). Чланица је пројекта Нова драма. Изведене драме: ESCape, Лер, Будите Лејди на један дан, Београд-Берлин, Помораниина кора, Ја или неко други, Скочиђевојка, Hamlet Hamlet eurotrash (са Филипом Вујошевићем), Fake Porno i Fakebook (гpyпa аутора), Можда смо ми Мики Маус, Чудне љубави, Последице  и Потпуно скраћена историја Србије (са Слободаном Обрадовићем) и Невидљива. Драме су јој преведене на енглески, француски, немачки, руски, норвешки, пољски, словачки, чешки, мађарски, бугарски, словеначки и украјински језик и објављене су у бројним савременим домаћим и иностраним антологијама. Драматизовала неколико романа и написала сонгове за четири мјузикла. Са Миланом Марковићем потписује пројекат Они живе – у потрази за нултим текстом (2012), а са Олгом Димитријевић представу Слобода је најскупља капиталистичка реч (2016). У Битеф театру је реализовала драму Последице (2013), а 2015. је у Народном позоришту у Београду режирала Моје награде, Т. Бернхарда. Добитница је награда: Борислав Михајловић Михиз и Слободан Селенић, конкурса Стеријиног позорја за оригинални драмски текст (Можда смо ми Мики Маус) и Стеријине награде за најбољи драмски текст (Поморанџина кора) као и награде конкурса УНИМА (текст Невидљива, за луткарско позориште).

Ања Ђорђевић (Београд, 1970), Магистрирала је на Факултету музичке уметности у класама проф. Властимира Трајковића и Зорана Ерића. Њен опус садржи жанровски и формално веома различита дела, од мале песме до опере, од симфоније до музике за децу, од world music до електронског експеримента. Аутор је музике за велики број позоришних представа, у Србији и иностранству. Активна је и као вокални извођач. Међу њеним композицијама издвајају се: опера Нарцис u Exo, сценска кантата Атлас, музичко-сценско дело Тесла – тотална рефлексија, мјузикл за децу Чудне љубави, мултимедијална представа Classifieds/Oпера је женског рода, експериментално дело Canzone distorte, Отмица Европе и Радост поновног сусрета (за оркестар), представе савременог плесног израза (Лифт, Selferase, Paranoia chic, Sensecapes, Myriads of Worlds). Добитница је награда Стеван Мокрањац, Божидар Валтровић и Витомир Богић.

Игор Коруга је самостални уметник у области извођачких уметности (плес и кореографија). Члан је организације Станица – Сервис за савремени плес у Београду, Удружења балетских уметника Србије (УБУС) и регионалне мреже за плес – Nomad Dance Асадеmу. Kao кореограф, драматург, извођач и педагог сарађивао је са различитим уметницима, уметничким организацијама, институцијама и мрежама у Европи. Аутор је плесних представа као што су: Нема наде (2017), Само моје (2016), На траци (2014), Expose (2013). Члан је регионалног тима архивирања извођачких уметности на Балкану. Дипломирао је на студијама из етнологије и антропологије на Филозофском факултету у Београду, и на Универзитету уметности у Берлину. Добитник је награда Фестивала кореографских минијатура, Инфант фестивала, као и годишњих награда европске асоцијације за образовање младих и Националне организације за ретке болести.