НЕДЕЉА, 24.СЕПТЕМБАР 2017.

8:00

8.00 Црква Свете Тројице, Неготин
Света Литургија
Хор Храма Свете Тројице
Диригент: Светлана Кравченко

Hor-hrama-Svete-Trojice-NegotinЦрквени хор Храма Св. Тројице у Неготину постоји од 1991. године. Први диригент била је Стојна Глигоријевић, а већину чланова хора чинили су тада ученици Неготинске гимназије. Након ње, Хор је водила Лана Димитријевић. Хор је са успехом наступао у Темишвару (Румунија), Видину (Бугарска), Београду, а у 2006. години на Међународном фестивалу Златна вила у Приједору (Република Српска) био је награђен за најбоље извођење дела духовне музике. Од 2008. године диригент је Светлана Кравченко, а Хор чине људи различитих професија, које уједињује вера и љубав према певању духовне музике. Уз редовно учешће у богослужењу овај камерни хорски ансамбл у великој мери доприноси културном животу града Неготина. На 45. Мокрањчевим данима (2010) Хор је наступио за промоцију књиге Партитура – скривени свет тишине и звука у романима Т.Мана и Х.Хесеа (др Слободан Лазаревић, Александар Ђурић и др Бранка Радовић), а годину дана касније фестивалска публика је била у прилици да присуствује целовечерњем концерту духовних композиција српских, руских и бугарских аутора у Цркви Свете Тројице у Неготину, који је био високо оцењен од стране уметничког одбора манифестације и пропраћен одличним коментарима eминентних професора и критичара. Велика част је припала Хору када је 1. маја 2011. године на касноантичком локалитету Феликс Ромулијана певао на Литургији коју је служио Патријарх Српски Иринеј поводом научног скупа Хришћанско наслеђе Ромулијане (у сусрет 1.700 годишњици Миланског едикта). У априлу 2012. године Хор је извео концерт за Њихова Краљевска Височанства Престолонаследника Александра II и Принцезу Катарину, који су били у посети Неготину. На 49. Мокрањчевим данима Хор је учествовао у програму Натпевавања хорова и освојио III место. Хор је 28. септембра 2014. године, на дан стогодишњице упокојења Стевана Ст. Мокрањца, био позван да учествује у Светој Литургији у Храму Светог Саве у Београду, после које му је била уручена Захвалница за рад посвећен очувању српског црквеног појања и великог дела нашег највећег композитора. У мају 2015. године у Великој дворани Задужбине Илије М. Коларца у Београду Хор је наступао  на ауторском концерту композиторке Војне Нешић, где је премијерно извео делове из њене Свете Литургије Св.Апостола Јакова.

Svetlana-Kravcenko-dirigentСветлана Кравченко, рођена у Украјини, музичко је образовање стекла у Москви на Државној академији Гњесин  где је дипломирала на Одсецима за хармонику (проф. Јуриј  Дранги и Владимир Долгополов) и за дириговање (класa проф. Сергеј Скрипки). Након завршетка студија радила је седам година у Кијеву у Уметничкој школи за надарену децу, а од 1995. године живи у Неготину и ради као професор у Музичкој школи Стеван Мокрањац. Ученици њене класе освајају многобројне награде на различитим музичким такмичењима, а 16 ученика је наставило студије на музичким факултетима у земљи и иностранству. Више пута је учествовала у раду жирија на регионалним, републичким и међународним такмичењима и фестивалима. На позив Амбасаде Русије у Србији, а под покровитељством Министарства културе Руске Федерације била је учесник пројекта Фестивала Са Русијом у срцу,  који је одржан у октобру 2012. године у Москви. Присуствовала је и бројним семинарима са водећим предавачима (Фридрих Липс, Жак Морне, Елзбет Мозер, Јуриј Шишкин), а неколико пута је и сама била предавач за ученике и наставнике Тимочког региона.

11:00

11.00 Градски трг
Концерт: Класика у 11
Учесници Натпевавања

13:00

13.00 Црква Свете Тројице, Мокрање
Концерт:
Хор Саборне цркве Свети Георгије,Нови Сад
Диригент: Богдан Ђаковић

Хор-Саборне-цркве-Св.-ГеоргијеХор Саборне цркве Св. Георгије из Новог Сада наставља богату традицију српских, бачких и новосадских црквено-певачких друштава, а посебно Катедралног хора (1939). У октобру 1992. године садашњи Хор добија данашњи назив и функцију матичног хора новосадске Саборне цркве, покушавајући да настави рад и концепт поменутог предратног ансамбла, при чему би свака литургија у Саборној цркви требало да буде уједно и духовни концерт. Хор на свом репертоару има дела српске, руске и бугарске духовне музике 19. и 20. века, односно већи број песама из старије традиције: византијског, српског средњевековног и каснијег једногласја, као и примере руске вишегласне музике 17. и 18. века. Посебну пажњу посвећује савременој православној и хришћанској богослужбеној и концертној духовној музици (Џон Тавенер, Иван Муди, Арво Перт, Ксавијер Бусто, Роман Хурко, Франц Библ, Питер Естон…). Поред редовног учешћа на богослужењима у храму Светог Георгија, ансамбл наступа на различитим фестивалима и манифестацијама значајним за ширење наше православне и националне културе. Хор је певао на многобројним богослужењима и на пригодним концертима широм земље, као и у већем броју наших манастира. Тринаест пута је представљао Српску православну цркву на Европским сусретима хришћанске омладине, које су од 1993. године у Минхену, Паризу (1994, 2003), Вроцлаву, Бечу, Милану, Варшави, Барселони, Будимпешти, Хамбургу, Лисабону и Тезеју (1999, 2000, 2002) организовали монаси из манастира Тезе (Француска). Посебно се истиче традиција шеснаест Божићних концерата у Новом Саду (1998-2013). Најзначајнији концерти одржани су у: Југословенском културном центру у Паризу, Катедрали Св. Аброзија у Милану, Цркви Св. Аугуста у Барселони, Катедрали у Нориџу, затим у Цркви Св. Петра и Павла у Кромеру, Цркви Св. Александра у Бергаму,  Цркви Св. Доминга у Лисабону, сала Државног конзерваторијума у Солуну, Цркви Св. Софије у Стокхолму … Хор је појао литургије у српским црквама у Берну и у Трсту.

Bogdan-DjakovicБогдан Ђаковић, музиколог и хорски диригент, дипломирао је на Oдсеку за музикологију ФМУ у Београду, а магистрирао на Академији уметности у Новом Саду. Године  1987. је у Новом Саду основао црквено певачко друштво Свети Стефан Дечански, а потом и Хор саборне цркве Свети Георгије који и данас води. Повремено ради са Камерним хором Академије уметности из Новог Сада, а од 2009. године и са фестивалским хором КоторАрт-а (Црна Гора). Као асистент диригента академика Димитрија Стефановића од 1993. године учествује у раду летњих школа црквене музике Корнелију у спомен, а од 2000. године је и предавач на овим семинарима. Године  2014. је био гост-диригент једног од најбољих светских вокалних ансамбала за стару и нову музику Cappella Romana (Портланд, САД) изводећи серију целовечерњих концерата српске духовне музике, док је почетком 2015. године у Антверпену (у оквиру белгијске хорске асоцијације Koor&Stem) одржаo радионицу Orthodox Choral Church Music. Од 2016. године оснивач је и диригент ансамбла ХорУнс новосадског Универзитета. Делује у звању редовног професора за стручно уметничку наставну област Познавање хорске литературе на Академији уметности у Новом Саду. Од 2006. године предаје изборне предмете Уметност и медицина, Арт терапија и Терапија музиком на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду. Интензивно је посвећен унапређењу интеркултурног и међурелигијског дијалога. Активно учествује у раду европске хорске асоцијације Europa Cantat, а од 2011. године обавља функцију уметничког директора фестивала Cantat Нови Сад који се организује под њеним патронатом.

14:00

14.00 Порта Цркве Свете Тројице, Мокрање
Нити традиције
-Женска певачка група Уметничке школе Стеван Мокрањац, Неготин
-КУД  Мокрањац, Мокрање
-КУД  Ђидо, Брестовац
-АКУД  Флоричика, Јабуковац

Женска-певачка-група-Уметничке-школе-Стеван-МокрањацЖенска певачка група Уметничке школе Стеван Мокрањац (Неготин), сачињена од чланица школског хора, изводи репертоар који обухвата обраде изворних народних песама. Група је, под руководством Александре Ђукић, за врло кратко време остварила изврсне резултате. О томе сведочи учествовање у такмичарском делу на Вокалном-етно фестивалу (ВЕФ) 2017, на коме је освојила високу II награду у категорији обрада. Запажен је и њихов наступ на концерту Сви наши победници у сали Дома културе поводом обележавања Светског дана музике.

Културно-уметничко-друштво-МокрањацКултурно уметничко друштво Мокрањац из Мокрања је почетком 2010. године званично  обновило рад, после деветнаест година паузе. Тренутно окупља педесетак активних чланова, од којих готово половина припада омладинском  ансамблу. Уз народни оркестар, фолклорни ансамбли изводе претежно стара изворна кола, која су се некада играла у Мокрању. Од обнављања рада Друштво је учествовало на традиционалним манифестацијама изворног народног стваралаштва Сусрети села (победник 2011. године), Крајински обичаји у Штубику и као представник општине Неготин на смотрама Прођох Левач, прођох Шумадију у Каленићу и Хомољским мотивима  у Кучеву …

Културно-уметничко-друштво-ЂидоКултурно-уметничко друштво Ђидо, Брестовац. Организовани културни рад у селу Брестовац, као и у другим селима борске општине, почео је 1948. године, формирањем културно-просветног друштва. Генерације Брестовљана узимале су учешће у веома успешном континуираном раду на очувању самосвојне баштине у домену обичаја, песме и игре. Куд Ђидо данас броји преко 100 чланова у више различитих фолклорних секција (укључујући и етнолошку, која се бави прикупљањем народних умотворина и рукотворина брестовачког поднебља).Од свог оснивања је носилац највећег броја активности у свим областима друштвеног и културног живота Брестовца, у сарадњи са Основном школом Станоје Миљковић и МЗ Брестовац. Друштво је током деценија било је редован и запажен учесник бројних смотри, фестивала и такмичења, укључујући и некадашње југословенске оквире. Редовни је учесник и вишеструки победник Сусрета села што доказује и победа на овогодишњој манифестацији.

Аматерско-културно-уметничко-друштво-ФлоричикаАматерско културно-уметничко друштво Флоричика основано је 1970. године.  Данас Друштво броји око деведесет чланова, распоређених у више секција и група .
Основна делатност АКУД-а Флоричика је чување и неговање изворних народних мелодија, песама и игара, народних инструмената, аутентичних ношњи, обичаја и народних умотворина, као одраз богатог културног наслеђа народа овог поднебља.
Деведесетих година, Друштво прекида са радом, који онбавља 1997. године. Две године касније, осваја прво место на манифестацији Сусрети села општине Неготин и округа Бор и Зајечар, а на Републичком такмичењу села Србије, заједно, са МЗ Јабуковац, заузима друго место у Србији. Године 2005. опет је победник на манифестацији Сусрети села општине Неготин, а на међуокружном такмичењу заузима друго место. Успехе нижу један за другим тако да је друштво поновило свој успех на Сусретима села и 2009, 2013. и 2017. године. У протеклом периоду  Флоричика је имала запажене наступе на бројним смотрама и фестивалима како у Србији тако и у иностранству.

19:00

19.00   Дом културе, галерија
Изложба слика: Ехо музике
19. Ликовна колонија  Дома културе

19.-Ликовна-колонија--Дома-културеЛиковна колонија Ехо музике, основана је 1999. године. Током деветнаестогодишњег постојања, ова ликовна радионица је постала значајан сегмент културног идентитета Неготина. После десетогодишњег рада, колонија се из Вратне сели у Рогљево, док су три последњe организоване  у самом граду. Од 2009. године носи назив Ехо музике, што је на неки начин визуелни одговор фестивалу Мокрањчеви дани на коме се излажу ликовна дела настала у колонији. Богата колекција дела, која је створена захваљујући радионици, броји преко четиристо радова уметника из Србије и иностранства, различитих генерација, од  студената до уметника позних година.
Овогодишњи сазив је радио у следећем саставу: Маја Ердељанин, Вера Танасић, Корина Губик, Габриела Сигети, Маја Јовановић Мајолиница, Сузана Санковић, Јан Агарски (Jan Agarsky), Мирослав Јованчић, Милан Радосаљевић.

20:00

20.00 Дом културе
Концерт: Биља Крстић и Бистрик оркестар

Биља-КрстићБиља Крстић, je у родном Нишу завршила основно и средње музичко образовање у МШ  Др Војислав Вучковић, а потом је дипломирала на ФМУ у Београду. На домаћој поп сцени је присутна дуги низ година. После група Сунцокрет и Рани мраз започела је соло каријеру и издала три албума. Упоредо са каријером поп певачице следила је  своје најдубље афинитете и више година стрпљиво прикупља аутентичне аудио и нотне записе изворне музике – углавном ретко извођене, а већином и необјављене музичке теме са Косова, из јужне Србије и области у којој живе Власи, као и из  Македоније, Румуније, Бугарске и Мађарске. Резултат овог рада су компакт-дискови Бистрик и Записи, који су настали као фузија традиционалне музике и савремених аранжмана. Године 2001. основала је оркестар Бистрик са којим је постигла велике успехе у нашој земљи и у свету (на преко 350 концерата) и са којим је током 2003. године радила на музици за један од наших најгелданијих филмова свих времена  – Зона Замфирова.
Трећи компкт-диск, под називом Тарпош, појавио се на европском тржишту почетком 2007. године у издању немачке издавачке куће Intuition – Schott music и ушао на листу Top of the World (10 најбољих албума те године) по избору еминентних критичара у јунском издању енглеског World Music магазина Songlines. Француски часопис TRADMagazine је овај албум прогласио диском месеца јула/августа 2008. године.
Четврти (a capella) албум назван Извориште објављен је у априлу 2013, а пети, последњи, у јануару 2017. године у издању енглеске куће ARC Music.
Током 16 година постојања Биља Крстић и Бистрик оркестар су освојили и низ награда међу којима су три Принчеве награде за најбољи етно-албум – Бистрик, Записи и Тарпош (2001, 2003, 2007), две годишње награде фестивала Беовизија за најбољи етно албум  – Записи и Тарпош (2001, 2007), две награде за најбољу филмску музику  2003. године на Фестивалу у Херцег Новом и фестивалу Mostra di Valencia del Mediterrani за филм Зона Замфирова, као и Златна медаља Културно-просветне заједнице за допринос у култури 2007. године, признање Витез српске музике за   2009. годину и Grand Prix филмског фестивала СОФЕСТ 2015. за музику из филма Бранио сам Младу Босну.

Бистрик-оркестарБистрик оркестар броји 10 чланова од којих је већина завршила Факултет музичке уметности у Београду. То су: Драгомир Станојевић, Ружа Рудић, Ненад Јосифовић, Невенка Радонић, Наташа Михаљинац, Бата Божанић, Ненад Божић, Маја Клисински и Ђурађ Плавишић. Инструментаријум оркестра чине: виолина, тамбура, шаргија, гитара, бас-гитара, фруле, дудук, хармоника, клавијатуре, тапан, тарабука и ситне удараљке