ПЕТАК, 29.СЕПТЕМБАР 2017.

10:00

10.00 Уметничка школа  Стеван Мокрањац
Семинар: Диригентско ходочашће
Др Милоје Николић, диригент
Мр Тамара Адамов Петијевић, диригент

11:00

11.00  Градски трг
Концерт:  Класика у 11
Хор ОШ Вук Караџић, Неготин
Диригент: Тања Милосављевић

18:00

18.00 Легат Радислава Тркуље
Промоција 51/52. броја Буктиње
Уредник: Миљан Ристић
Крајински књижевни клуб Неготин

BuktinjaЧасопис за књижевност, уметност и културу Буктиња покренут је 1954. године и са неколико пауза у издавању опстао је до данашњих дана. Почевши од 2008. године, од када је део едиције Крајинског књижевног клуба из Неготина, Буктиња се објављује учесталије – три до четири пута годишње. Последњи објављени број (51/52) је први двоброј овог часописа. За тему је изабрана фантастика која је обрађена кроз текстове из области књижевности, музике, ликовне уметности, историје, филма …
Овај двоброј је својеврстан омаж покојном мајстору сликарства Радиславу Тркуљи који је Дому културе Стеван Мокрањац, а самим тим и граду Неготину, завештао неке своје радове. На насловној страни је његова слика из легата – Лепотица и звер – која се идеално уклапа у темат броја. Поред тога, објављен је и пригодан текст о Тркуљи и његовом стваралаштву. Представљени су, такође, литерарни и ликовни радови седамнаесторо аутора из Неготина што је учинило да и овај дупли број Буктиње одише духом овог града.

Уредник Буктиње
Миљан Ристић

20:00

20.00  Дом културе
Концерт:
Симфонијски оркестар РТС
Александар Сердар, клавир
Диригент: Бојан Суђић

Симфонијски оркестар РТС Симфонијски оркестар РТС ове године обележава осам деценија постојања и континуираног рада. Овај ансамбл представља стуб музичке делатности радија и телевизије у Србији, али има и развијену концертну делатност и својим осмишљеним и ангажованим радом, наступима у Београду, широм Србије и у иностранству, значајно доприноси квалитету музичког живота, промовише највише професионалне стандарде и уметничке вредности, посебно негујући српску музичку баштину. Орекестром су, уз угледна гостујућа диригентска имена, у својству шефа-диригента руководили најзначајнији музички посленици – Михајло Вукдраговић, први руководилац оркестра, потом Стеван Христић, Крешимир Барановић, Боривоје Симић, Младен Јагушт, Ванчо Чавдарски, Владимир Крањчевић, Милен Начев и Давид Порселајн. Од 2005. године уметнички директор и шеф диригент Оркестра је Бојан Суђић, који је своју уметничку каријеру управо и отпочео 1985. године радом са Хором РТС, а 1989. године са Симфонијским оркестром. Ансамбли Музичке продукције РТС су наступали на свим значајним фестивалима у Југославији и Србији, а остварили су и успешне турнеје у Енглеској, Италији, Француској, Аустрији, Немачкој, Швајцарској, Шпанији, Грчкој, Русији, Румунији, Мароку, Црној Гори и Хрватској.
Оркестар је током осам деценија деловања остварио велики број студијских снимака међу којима највише има композиција домаћих аутора (југословенских и српских) и савремене музике, а са домаћим солистима, што чини језгро музичког архива Радија и телевизије Србије. Ансамбл је добитник најзначајнијих домаћих признања.

… проницљив музичар чији израз са јаким личним печатом осликава богату машту …
Александар-СердарАлександар Сердар (Београд) – један од најистакнутијих уметника са наших простора, пијаниста светског реномеа – освојио је неколико награда на угледним међународним такмичењима попут Монце, Карло Зеки  и Верчели у Италији, затим у Палм Бичу и Синсинатију у САД, као и четврту награду на такмичењу Артур Рубинштајн одржаном у Тел Авиву. Рођен је у Београду. Основне студије је завршио на Музичкој академији у Новом Саду, мастер студије на музичком конзерваторијуму Пибоди у Балтимору, где је пет година радио са Леоном Флајшером, док је постдипломске студије наставио са Серђом Пертикаролијем на Академији Света Ћећилија у Риму. Наступао је у Италији (сале конзерваторијума у Милану, Палерму, Венецији, Риму, Барију, Тренту, Ређију и Торину), САД (сала Ејвери Фишер у центру Линколн у Њујорку, Синсинатију, Кливленду, Вашингтону , Француској (у Паризу у музеју Орсеј, аудитиоријуму Лувр, театру Шатл, у Ници, Лиону, Орлеану, Марсеју, Тулузу, и на фестивалима La Roque d’Antheron, Sully sur Loire, St. Riquier…), Швајцарској, Русији (на фестивалу у Санкт Петербургу и Москви), Израелу, Румунији, Бугарској, Србији, Словенији, Хрватској (на Летњем фестивалу у Загребу и Дубровнику), Бразилу, Перуу, Португалу, Мароку, Либану (на фестивалу Бустани у Бејруту), Тајланду, Јапану, Канади, Луксембургу, Немачкој (у Минхену, Нирнбергу као и на фестивалу Швелси Холштајн у Хамбургу).
Свирао je са светски познатим оркестрима као што су Филхармонијски оркестар из Дрездена, Минхена, Бремена, потом Словеначка филхармонија, затим са филхармонијама из Софије, Сан Хосеа, Синсинатија, Националним оркестром из Лила, Националним оркестром театра Капитол у Тулузу, Београдском филхармонијом, Загребачком филхармонијом, Атинском филхармонијом, Острвском симфонијом из Ванкувера, Филхармонијом из Санкт Петербурга, Израелским камерним оркестром, камерним оркестром Свете Ћећилије … Сарађивао је са угледним диригентима попут Марчела Виотија, Ериха Кунзела, Емила Табакова, Менди Подана, Жана Клода Касадесуса, Милана Начева, Леонида Грина.
Свој први компакт-диск снимио је 1998. за дискографску кућу ЕМИ. Ово издање је високо оцењено од стране критичара. У децембру 2004. у Луксембургу је објављен његов дупли диск. За дискографску кућу РТС ПГП издао је диск са барокним репертоаром. У издању Музичког центра Црне Горе издао је диск са делима Чајковског, као и приручник под називом Развој пијанистичке технике.
Редовно учествује у раду жирија на бројним националним и интернационалним пијанистичким такмичењима. Од 1999. предаје на катедри за клавир на Факултету музичке уметности у Београду, сада у звању редовног професора. Од 2006. ангажован је и на Факултету уметности у Нишу.

21:30

21.30 Дом културе
Свечаност затварања Фестивала
Додела признања 52. Мокрањчевих дана
Завршна реч: др Соња Маринковић, селектор
Фестивал затвара: Владимир Величковић, председник општине Неготин