ЧЕТВРТАК, 10. СЕПТЕМБАР 2015.

ПРЕДФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Градски трг
Фестивалска поставка
Изложба:
МОКРАЊАЦ – ЗЛАТНИ АЛБУМ

50-M.dani-Mokranjac-Zlatni-albumПојећи у неготинском црквеном хору Мокрањац је стицао своја прва музичка знања. Из Неготина је кренуо у свет да тамо буде признат за музичког великана. Свету ће заувек остати Мокрањчева бесмртна дела – његова чудесна музика, Неготину више од тога – место почетака и рођења, његова писма, успомене и фотографије, лични предмети, поклони са путовања и гостовања са његовим хором, заоставштина у музичким инструментима и другим предметима који су му припадали.
Будно чувајући све детаље његовог личног и стваралачког живота, Неготин је сачинио сталну изложбену поставку у родној кући композитора, чувајући их од заборава. На тој зоставштини његовог плодног живота учиће генерације које долазе, стварајући на његовим траговима.

ЗЛАТНИ АЛБУМ Стевана Ст. Мокрањца, отвара овог септембра своје странице у поставци на Градском тргу. Oтворене су за његове поштоваоце, поклонике, следбенике, госте педесетог Фестивала у његову част, и случајне пролазнике, као још једно подсећање на непролазно културно наслеђе , чији смо део.
Фестивалска поставка реализована је у сарадњи Дома културе Стеван Мокрањац и Музеја Крајине.

20:00 VIVA VOX

20:00 Дом културе
Концерт:
Хор Viva Vox, Београд
Диригент: Јасмина Лорин

50-M.dani-Viva-Vox-1-Хор VIVA VOX је 9. маја ове године, концертом у Комбанк Арени у Београду, заједно са 10.000 људи обележио деценију постојања. Oд 2009. године овај ансамбл у наступе уводи ритмичку подршку битбокса – вокалне технике којом се имитирају звуци бубњева и перкусија – и окреће се извођењу популарне музике искључиво гласовима, без инструменталне пратње (а cappela). Ова комбинација чини их јединственим у нашој земљи. Хор је ширу популарност у земљи и свету стекао у јулу 2011. године, када је видео снимак њиховог извођења песме Du hast немачког бенда Рамштајн постао хит на друштвеној мрежи YоuTube. Уследио је концерт у београдском Сава Центру 1. децембра 2011. године, на коме су први пут у свом маниру извели микс песама британског бенда The Prodigy који је по популарности надмашио обраду песме Du hast. Само годину дана касније, Хор је пред препуном великом салом Сава Центра одржао не један, већ три распродата концерта у низу. Ипак, њихова енергија најбоље је дошла до изражаја на великим домаћим рок фестивалима Belgrade Beer Fest 2012. и EXIT 2013. године, којe су званично и отворили. Врхунац њихове досадашње каријере представља концерт у сали Генералне скупштине Уједињених Нација поводом прославе Српске нове године 14. јануара 2013. године. Као једини музички састав из Србије који је икада наступио у овој дворани, VIVA VOX се придружио листи пробраних музичара којима је припала та велика част. Остатак света имао је прилику да их слуша уживо на турнејама у Кини, Пољској, Чешкој, Аустрији, Белорусији и многим другим земљама.

50-M.dani-Јасмина Лорин, рођена у Пули, од 1993. до 2006. године је радила као професор музичке културе и диригент хора у Земунској гимназији, који је под њеним вођством освајао једно oд прва три места на свим државним такмичењима. Од 2006. до 2010. године била је и директор Земунске гимназије, у којој данас ради као библиотекар. Истовремено, од 2014. је професор музичке културе у основној школи Коста Манојловић у Земуну. Хор који je 2002. године основалa при КУД Бранко Радичевић, од 2005. године је преименован у Viva Vox, и са њим је до сада остварила низ успешних интернационалних турнеја (Холандија, Хрватска, Грчка, Бугарска, Чешка, Пољска, Македонија Босна и Херцеговина, Црна Гора, Аустрија, Кина, САД).