СУБОТА, 12.СЕПТЕМБАР 2015.

11:00

11:00  Градски трг
Концерт:  Класика у 11
Хор Елегија, Москва
Хор Каламариа, Солун
Диригенти: Марина Алексејева и Костис Папазоглу

18:00

18:00  Галерија Дома културе
Промоција:
Стеван Стојановић Мокрањац, фељтон
Аутор: др Бранка Радовић, музиколог

50_Mdani_Mokranjac_feljtonРазговор са књижевницом и новинарком Политике Душицом Милановић, уредницом рубрике Фељтони, која се бави широким спектром тема, најмање музичким, довео је до идеје да у години јубилеја објавимо фељтон о Мокрањцу. Мени се учинило да идеја завређује пажњу најшире публике и оних читалаца новина који би желели да нешто сазнају о овом нашем великом ствараоцу и да то буде написано на најједноставнији могући начин, популарно, разумљиво и да никога не одбије од слушања Мокрањчеве музике.
За зналце мали подсетник о Мокрањцу, за нове читаоце, мале и одрасле, слово о велиикану, ову књижицу  коју су организатори фестивала Мокрањчеви дани уврстили у полувековну прославу ове најзначајније неготинске манифестације и једне од најзначајнијих у Србији, предајем са радошћу и са жељом да нас врати коренима и увек сећа на великана који је и данас жив захваљујући бројним хоровима, нашим и страним, који његову музику изводе.

50-Мдани Бранка-Радовићдр Бранка Радовић рођена је на Цетињу, дипломирала је најпре на одсеку за југословенску и општу књижевност Филолошког факултета у Београду 1973, а затим и одсек музикологије на Факултету музичке уметности 1974. године. Магистарски рад одбранила је на катедри за српску историју музике 1988, а докторат на катедри за српску књижевност Филолошког факултета 1999. године. Дугогодишњу педагошку делатност обављала је у музичкој школи Мокрањац у Београду, а од 1995. до 1999. била и директор школе. Радила је на неколико различитих факултета и универзитета као професор историје музике. Данас је редовни професор ФИЛУМ-а у Крагујевцу. Декан ове високошколске установе била је од 2004-2006. године.
Критичарску делатност започела је веома рано на Трећем програму Радио Београда, а потом, у дневним листовима Борба и Политике. Више од двадесет година је музички критичар Политике, посебно посвећена области опере.
Била је десет година главни и одговорни уредник часописа Pro musica (1989-1999), сарадник бројних музичких часописа, писац текстова и научних радова које је излагала у земљи и у иностранству. Прва књига коју је написала је Мала историја музике (Удружење музичких педагога Србије, 1992) следи Музичко сценска дела Николе Херцигоње (Удружење композитора Црне Горе, 2000), Отменост посртања, Христићева опера Сутон (СНП Нови Сад, 2000), Његош и музика (Завод за уџбенике и наставна средства 2001), Suma Xeniana, монографија о Ксенији Зечевић (Белеф центар 2007), монографија пијанисте Томислава Станића, (Радионица душе, 2010) Партитура, студија о музичким романима Хермана Хесеа (Cepter book, 2010).
Селектор  је фестивала Мокрањчеви дани од 2007. и важи за једног од најбољих познавалаца оперске уметности код нас. Од 2010. године је генерални директор  Опере и театра Мадленианум, у Земуну.

19:00

19:00  Галерија Дома културе
Изложба слика: Ехо музике
17. Ликовна колонија  Дома културе

17.Ликовна колонија Дома културе Стеван Мокрањац, Неготин Ехо музике конципирана је ове године у складу са обележавањем јубилеја – 50 година фестивала Мокрањчеви дани, као пратећи ликовни програм и изложба Фестивала.
Одржана је од 1. до 7. августа,  у самом граду, тематски одређена као виђење Неготина очима уметника, сликара, и још један омаж средини која је пуних пола века очувала Фестивал посвећен Стевану Мокрањцу, што није увек било лако и једноставно.
Једанаест сликара потражило је инспирацију у музици и просторима Неготина, и пронашло је. Град и Фестивал биће богатији за дела која су нам оставили

20:00

20:00  Дом културе
Kонцерт:
Београдска филхармонија
Солиста: Маја Богдановић, виолончело
Диригент: Владимир Куленовић
Програм:
Александар Вујић: Српско коло
Антоњин Дворжак: Концерт за виолончело и оркестар у  ха-молу
Петар Коњовић: Симфонија у це – молу
* Концерт је омогућила Делегација Европске уније

50-Mdani_beogradska-filharmonijaБеоградска филхармонија, институција културе са традицијом дугом 91 годину и са 96 музичара просечне старости 40 година, направила је значајан успех и позиционирала се, током последње деценије, као један од најбољих националних оркестара у региону. Према наводима међународних медија, Филхармонија је један од водећих европских оркестара (Independent), култни српски оркестар (Financial Times), најуспешнија културна институција у Србији (Јутарњи лист, Загреб) и најјаче ПР оружје Србије (Kvällsposten, Malmö). Оркестар у последњих неколико сезона сарађује са светски познатим диригентима и солистима попут Зубина Мехте, Кшиштофа Пендерецког, Сера Невила Маринера, Бориса Березовског, Герхарда Опица, Берија Дагласа, Нелсона Фреиреа, Фазила Саја, Андреја Гаврилова, Јулијана Рахлина, Саре Чанг, Изабел Фауст, Мише Мајског, Давида Герингаса, Сол Габете, дуа Игудесман и Џу и других.
Од 2010. године, шеф-диригент Београдске филхармоније је реномирани кинески диригент Мухаи Танг, док се на позицији Резиденцијалног диригента, од сезоне 2013/14, налази млади српски диригент Владимир Куленовић, чија се каријера успешно развија у САД.
Квалитету рада оркестра значајно доприноси Фондација Београдске филхармоније Зубин Мехта са својим стратешким партнерима. Током неколико последњих година оркестар је имао запажене међународне турнеје и гостовања у Италији, Аустрији, Шведској, Француској, Словенији, БиХ и Хрватској. Гостовања на фестивалу у Равелу 2010, први послератни наступ у Дубровнику на отварању фестивала Јулијан Рахлин и пријатељи (2011) и тринаест одржаних концерата у оквиру турнеје по Италији  2011. Године. У сезони 2014/15 реализована је и прва турнеја у историји Београдске филхармоније у САД, која је одржана у октобру 2014. године у Чикагу, Кливленду, Вашингтону и Њујорку. Поред тога, у новембру 2014. године оркестар је био на турнеји по градовима Немачке и Швајцарске.
Оригинални и јединствени концепт циклуса новогодишњих концерата, који кроз музику промовише етничке и верске различитости, привукао је велику пажњу домаће и стране јавности, а препознат је и подржан од стране Европске уније. Београдска филхармонија је такође покренула и регионалну сарадњу три националне филхармоније Србије, Хрватске и Словеније, у оквиру пројекта Pika-Točka-Тачка. Вођена идејом да дириговање као професија не зависи од пола, а са циљем да инспирише и даме да заузму централно место у каријерама, Београдска филхармонија је у сезони 2013/14 реализовала циклус На високим потпетицама. Циклус Bizarrte представља авангардну страну класичне музике кроз необичне концепте, програме и нестандардне инструменте, а сезонама уназад привлачи нову публику.

50-M.dani_Maja-Bogdanovic--violonceloМаја Богдановић, дипломирала je са Првом наградом на Високом Националном Конзерваторијуму за музику у Паризу, где је завршила и постдипломске студије у класи Мишела Штрауса, а камерну музику у класи Итамарa Голана и Пјер-Лоренa Емара. У току школовања била је добитница највиших награда на републичким, савезним и међународним такмичењима у Чешкој, Аустрији,  Француској и Италији.
Године 2008. француска Фондација Сафран јој је доделила награду за достигнућа, а 2011. године била је добитница награде УМУС-а за уметника године. Након што је добила Прву награду на такмичењу Алдо Паризо у Кореји, одржала је реситал у њујоршком Карнеги Холу, који је часопис Страд описао као “наступ изузетне тонске лепоте, интерпретативне зрелости и техничке сигурности“.
Наступала је као солиста са Минхенским камерним оркестром, Београдском Филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, камерним оркестрима Душан Сковран и Гудачима св. Ђорђа, Сеђонг солистима, Војвођанским симфоничарима, са француским Оркестром Националног Конзерваторијума, Националним Оркестром Pays de la Loire, Камерним оркестром Nouvelle Europe, Вонџу Филхармонијом из Кореје, Салта Симфонијским Оркестром, Морелијском филхармонијом, Сант-Бартоломеј оркестром из Лондона.  Маја Богдановић свира на виолончелу специјално направљеном за њу, француског градитеља Франка Раватана.

50-M.дани_Диригент--Владимир-КуленовићРезиденцијални диригент Београдске филхармоније, Владимир Куленовић, изабран је у јуну 2014. за шефа-диригента Симфонијског оркестра Лејк форест, а ради и као заменик главног диригента Симфонијског оркестра из Јуте. Поред тога, ангажован је на месту главног диригента Летњег музичког фестивала Кјото у Јапану.
Студент маестра Курта Мазура у периоду 2008 – 2012. године и дипломац музичке академије Џулијард,  дипломирао је и на Институту Пибоди, у класи Густава Мајера. На Бостонском конзерваторијуму је такође дипломирао као студент генерације и добитник престижне награде Алфред Б. Витни, за највиша академска остварења. Стипендиста је фондације Бруно Валтер, фондације Менделсон-Бартолди 2012. године, као и добитник Награде за помоћ у развоју каријере Фондације Сер Џорџ Шолти 2012, 2013. и 2014. године.
Међу недавним ангажманима издвајају се концерти са Бетовен оркестром из Бона у дворани Бетовенхале, Немачким камерним оркестром из Нојса на Рајни, Словеначком филхармонијом, Загребачком филхармонијом, Симфонијским оркестром из Лејк Фореста, Симфонијским оркестром Гранд Рапидс, Евергрин симфонијским оркестром, Оркестром Џулијарда у Дворани Алис Тули Линколн центра и Оркестром канадског Националног центра за уметност у Отави, као и наступи на фестивалима у Аспену, Салцбургу (Моцартеум) и Вербијеу. Био је диригент-асистент Курту Мазуру са Гевандхаус оркестром из Лајпцига, а такође је имао част да за Зубина Мехту припрема Београдску филхармонију на фестивалу у Дубровнику.