КОНЦЕРТ ВОКАЛНЕ ГРУПЕ „CONSTANTINE“ ИЗ НИША

web_ConstantineНа малој сцени биоскопа Крајина наступили су чланови вокалне групе „Constantine“  из Ниша. Концерт је почео Мокрањчевом Првом руковети, а потом су уследиле познате композиције српских аутора: „Што се роје мисли моје“, „Зајди, зајди“, „Коњ“, „Дарина мера“, „Врти коло“. У оквиру концерта емитован је и спот за „Винску песму“ који је освојио вредна признања. Певачи из Ниша представили су се и иностраним хитовима: Гершвиновим „Summertime“, Лућо Далиним „Caruso“  и мелодијом „La feurza major“.Својим оригиналним приступом у интерпретацији и надахнутим извођењем, чланови групе „Constantine“  одушевили су публику 53.“Мокрањчевих дана.

Вокална група „Constantine“ из Ниша основана је октобра месеца 2008. године на иницијативу тројице музичара који су желели да вокалној камерној музици приђу на мало другачији начин. Група је у почетку наступала као октет, а сада броји 11 певача. У настојању да се прошире  извођачке границе, и са идејом да се изађе из оквира конвенционалног, током година је обликован разноврстан програм,  базиран на делима домаћих и страних аутора етно, поп, рок, џез, филмске и духовне музике која је у извођачком смислу третирана на начин певања у традиционалним клапама. Извођењем песама у оригиналним, али и аранжманима чланова Групе, промовишу се и афирмишу камерни и нестандардни вокални састави, музичка традиција Ниша, Србије и шире.

Вокална група „Constantinе“ је до сада одржала преко двеста наступа међу којима је и тридесетак целовечерњих концерата у Србији и иностранству, на фестивалима, као што су: НИМУС, Нишвил, Интернационални фестивал духовне музике -Музички едикт и Интернационалне хорске свечаности (Ниш),  8. Интернационални џез фестивал Геза Балаж Гари (Кикинда), 10. Интернационални фестивал хорова и вокалних група (Крагујевац), Дани Станислава Биничког (Јасика), 49. Мокрањчеви дани (Неготин), 10. Интернационални фестивал клапа (Пераст, Црна Гора), Први фестивал српске културе Бјалисток (Пољска),  Дани Београда у Минску (Белорусија), као и у Великој дворани Задужбине Илије М. Коларца и на великој сцени Сава Центра у Београду, Културним центрима уз Тивту и Котору, Банском двору у Бања Луци, великој Сали Дома Војске и Галерији Србија у Нишу. Приредили су и 7 концерата у Уједињеном краљевству.

Град Ниш је групи „Constantinе“ доделио најпрестижнију градску награду – 11. јануар, а међу осталим признањима и наградама посебно се истичу: Grand Prix на Међународном фестивалу клапа у Перасту (2013), Прво место и титула свеукупног победника у категорији мушких ансамбала на Првом интернационалном такмичењу и фестивалу хорова у Врњачкој Бањи (2014), као и награда Војислав Илић на 22. Фестивалу духовне музике Хорови међу фрескама у Београду (2016). Прво аудио издање Групе ће ускоро објавити ПГП РТС.