54. „MОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“ – 2019.

С обзиром на трајност и значај фестивала „Мокрањчеви дани“ његов програмски концепт чува идејну окосницу манифестације чија је основна мисија промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, и давање доприноса афирмацији његовог и уопште српског музичког стваралаштва и извођаштва, са акцентом на неговању хорске традиције. Фестивал ће такође неговати традицију отварања и ка другим областима уметничког изражавања и подстицати традиционалне манифестације везане за ликовну, књижевну и позоришну сцену, што доприноси његовој програмској атрактивности.

Програмски концепт фестивала би задржао основне стубове: натпевавање, концерт хора победника натпевавања, гостовање (музичког) позоришта (мјузикл, балет и други жанрови), камерни и симфонијски концерт (са обавезним извођењем дела српских композитора), гостовање реномираног хорског ансамбла, као и уметника и ансамбала из иностранства, наступ фолклорних група, класику у 11. У пратећим програмима ликовну, књижевну и научну трибину (посвећену стваралаштву Мокрањца).

Фестивал посебно води бригу о публици. Она је двострука: у односу према публици града-домаћина и гостима фестивала…

Мада Фестивал реализује Дом културе Стеван Мокрањац, око њега се обједињују капацитети и програми других неготинских институција културе пре свих Музеја Крајине и Мокрањчеве спомен-куће, али и туристичких субјеката.

Селектор 54. „Мокрањчевих дана“
Проф. др Соња Маринковић, музиколог

НАТПЕВАВАЊЕ ХОРОВА

Позивно писмо за Натпевавање хорова 2019. – ПРЕУЗМИ

Правилник за Натпевавање хорова 2019. – ПРЕУЗМИ

Пријава за учешће Натпевавања хорова 2019. – ПРЕУЗМИ