ИЗЛОЖБА „МОМЧИЛО СТ. МОКРАЊАЦ – ХЕМИЧАР, ПРОФЕСОР, ТОКСИКОЛОГ“

МОКРАЊАЦ- ПОРОДИЦА ВЕЛИКАНА
54Mdani_Mokranjac_izlozba2У знак сећања на значајну српску породицу Мокрањац која је изнедрила бројне великане, не само на пољу музичког стваралаштва већ и у науци, токсикологији и фармацији, у оквиру 54.“Мокрањчевих дана“ у галерији Родне куће Стевана Мокрањца приређена је изложба оригиналних докумената и фотографија из живота и рада професора Момчила Ст. Мокрањца, једног од српских великана у фармацији, иначе сина прослављеног српског композитора и хоровође – Стевана Ст. Мокрањца. Изложбу је отворила др Слађана Шобајић, декан Фармацеутског факултета у Београду.
Изложбу „Момчило Ст. Мокрањац – хемичар, професор, токсиколог“, организовали су, поводом обележавања 120 година од рођења великана у фармацији, Универзитет у Београду – Фармацеутски факултета, Музеј Крајине у Неготину и Дом културе „Стеван Мокрањац“.
– Момчило Ст. Мокрањац (28. 04. 1899 – 16. 09. 1967) је један од великана српске фармације Изложба о његовом животу и раду има за циљ да осветли и најширој публици приближи живот и научни допринос овог значајног универзитетског професора, изузетног хемичара са Сорбоне, првог професора српске (и југословенске) токсикологије, чији је истраживачки рад награђен Лавоазијевом медаљом. Изложба је априла ове године представљена у галерији САНУ у Београду, ускоро ће бити постављена у Нишу, потом на Фармацеутском факултету у Београду, поводом 80. годишњице наше високошколске институције чијем је оснивању, управо Момчило Мокрањац дао велики допринос, а након тога и у Паризу где се школовао и добио висока државна признања за свој рад. Велико нам је задовољство што је ова изложба постала део Фестивала „Мокрањчеви дани“ , а током сарадње са Неготинцима с правом истичем да је Неготин град великана- поручила је др сц. Данијела Ђукић-Ћосић, ванредни професор токсикологије, један од аутора изложбе.

У истраживачки пројекат постављања изложбе о животу и раду Момчила Ст. Мокрањца био је укључен и Музеј Крајине из Неготина, родног града прослављеног српског композитора и хоровође – Стевана Ст. Мокрањца, оца Момчила Ст. Мокрањца, у знак сећања на значајну неготинску породицу Мокрањац.
Момчило Ст. Мокрањац био је, између осталог, први управник Института за токсиколошку хемију, продекан и декан Фармацеутског факултета у Београду, проректор Медицинске велике школе, први челник Хемијског института САНУ и Спектрохемијске секције Српског хемијског друштва, члан Извршног одбора Међународне фармацеутске федерације, генерални секретара Савеза фармацеутских удружења Југославије, као и дописни члана Париске академије фармације у Паризу.
Аутори изложбе су др сц. Данијела Ђукић-Ћосић, ванредни професор токсикологије, спец. фар. Јелена Манојловић, кустос Музеја за историју фармације и етнолог, Емила Петровић, виши кустос Музеја Крајине у Неготину.