ПРОМОЦИЈА ТРОСТРУКОГ КОМПАКТ ДИСКА „ЗВУКОВЕЗ“ МИРОЉУБА АРАНЂЕЛОВИЋА РАСИНСКОГ

54Mdani_Zvukovez1У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“  четвртог фестивалског дана промовисан је троструки компакт „Звуковез“ композитора Мирољуба Аранђеловића Расинског.  Називу овог аудио издања, сложеницом „звуковез“, кумовао је сам композитор желећи да једном речју опише одабрана дела на ова три компакт диска, настала током његових 35 година рада.

- Звуковез је музика настала кроз љубав и емоције уткане у композиторски рад и жељу да резултат који њиме настаје остане трајно забележен. То је „звуковез“ дубоко срођен са српском историјом, традицијом и културном баштином – образложење је аутора.

Троструки компакт диск обухвата избор из композиторовог опуса камерне вокалне лирике и хорова, примењене музике – инструментала и песама из театра.

-Мислим да је Расински направио добар избор. Има он ту разноврсност да репрезентативно приказује са колико је врхунских уметника сарађивао, а били су ту и Жељко Лучић, Небојша Бабић, Снежана Савичић Секулић, Бојан Суђић, Трипо Симонути, Анета Илић и други. Могу да кажем да композитор слободно може да се поноси – рекла је др Соња Маринковић, иначе, рецензент ових издања.

Мирољуб Аранђеловић Расински добитник је Награде града Београда за националну оперу у пет слика „Седра“ која је 2017. премијерно изведена поводом обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата. Добитник је и прве награде Мокрањчеве задужбине 2014. године на стогодишњицу Мокрањчевој упокојена за композицију „Венчић Мокрањцу“. За своје стваралаштво добио је и Вукову награду, Златни беочуг Београда, Слово љубве, златну значку КПЗ Србије, награду Јосиф Маринковић за најбољу српску соло песму и бројне друге.

-Везем ноте инспирисан великим Мокрањцем као нашим једним од највећих корифеја, оца наше музике. Ја сам дубоко везан за традицију. Собзиром да сам имао среће да обиђем целу Европу и да видим како народи негују своју традицију и своје композиторе и на истоку и на западу, мој композиторски кредо и пут је да се бавим и пишем музику ону која је у музичком интересу мога народа- каже Расински.

Композитор је данас, промовишући своја дела у интерактивном разговору са др Соњом Маринковић, селекторком „Мокрањчевих дана“, уз преслушавање композиција и причу о њиховом настанку, поделио са публиком и сећање на 1972. када је први пут као ђак прве године Музичке школе „Јосип Славенски“ гостовао на неготинском фестивалу, певајући арију Курјака из Мокрањчеве „Ивкове славе“ и за свој соло наступ добио захвалницу.

-Осећам, моја интересовања за традицију, за епику и нашу историју, просто ме вуку те архаичне теме тих великих мудрих људи који су нам оставили све оно што имамо данас и трудим се да будем бар мало достојан тога – каже нам композитор и додаје да се радује  доласку у Неготин и тој „зачуђујуће лепој музици која се осећа у Мокрањчевом граду“.