ПРОМОЦИЈА КОЛЕКТИВНЕ МОНОГРАФИЈЕ: „БАНАТСКИ ФАЛСТАФ – КОМИЧНА ОПЕРА ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА ДЕЈАНА ДЕСПИЋА“

54Mdani_promocija1У Мокрањчевој родној кући  публици 54. фестивала „Мокрањчеви дани“ представљена је колективна монографија „Банатски Фалстаф – Комична опера Поп Ћира и поп Спира Дејана Деспића“. Реч је о својеврсном зборнику стручних радова о првој и јединој опери Дејана Деспића, композитора, теоретичара и академика, „Поп Ђира и поп Спира“, која је премијерно изведена у Српском народном позоришту у Новом Саду 2018.

Либрето за ову Деспићеву оперу написали су Весна и Дејан Миладиновић, према роману Стевана Сремца. Опера је заузела истакнуто и јединствено место у нашој оперској литератури и уопште историји српске опере, посебно комичне.

Ова колективна монографија, истакла је др Соња Маринковић, музиколог, редовни професор на ФМУ у Београду и селекторка „Мокрањчевих дана“, доноси низ прилога који са разних аспеката расветљавају ово дело.

Катарина Томашевић пише о стваралачкој поетици Дејана Деспића, др Бранка Радовић даје критички осврт, између осталог и на премијеру опере, др Соња Маринковић анализира комичне елементе у опери, а Татјана Јовићевић Сремчев текст и либрето. Зоран Ђерић осветљава одлике либрета Весне и Дејана Миладиновића, а Жељка Милановић из извођачког угла сагледава партитуру и објашњава процес рада на делу…

Иначе, у стваралаштву Дејана Деспића овај оперски изазов појавио се у његовим позним годинама, после многобројних вокалних циклуса и збирки минијатура које су обележиле његово раније стваралаштво, а које је крунисано и опером којој је посвећена колективна монографија „Банатски Фалстаф – Комична опера Поп Ћира и поп Спира Дејана Деспића“.