ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „СЕЛО У НЕГОТИНСКОЈ КРАЈИНИ“ ДРАГОСЛАВА ИЛИЋА

web-4Први пратећи програм 55. “Мокрањчевих дана” у знаку је Неготинца Драгослава Илића, мајстора фотографије и његове самосталне изложбе “Село у Неготинској Kрајини” која је вечерас отворена у спољној галерији Дома културе “Стеван Мокрањац”.

Изложбу је отворио мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма неготинског Дома културе. Он је са посетиоцима поделио своје личне импресије везане за ову тематску изложбу коју чини 50 црно белих фотографија, формата 30×45цм, насталих у периоду од 1987. до 1992. године у селима Неготинске крајине.

Фотографије Драгослава Илића су документ о једном времену када су нестајали последњи трагови архитектуре и древни начин живота и обичаја, а настајало ново модерно доба.

web1Илић који излаже и објављује фотографије од 1980. године и скоро три деценије носи звање мајстора фотографије, до данас је учествовао на више од стотину колективних изложби у земљи и иностранству и 12 пута самостално излагао. После Банатског Брестовца где је излагао у јуну, ово му је друга самостална изложба у овој години.

Публиковао је књиге фотографија: „Надгробни споменици Неготинске Kрајине“, „Шаркамен“, „Моја Kрајина“ а аутор је и фотографија за монографију „Неготин и Kрајина“.

Драгослав Илић добитник је награда на домаћим и на интернационалним изложбама у Шпанији, Француској, Белгији, Аустрији, Енглеској, Шкотској, Сједињеним Америчким Државама, Чешкој, Јапану… Селектор је или члан жирија на домаћим и међународним изложбама, а за свој уметнички рад награђен је и Златном значком Kултурно просветне заједнице Србије за допринос култури.