У МОКРАЊУ ОДРЖАНЕ „НИТИ ТРАДИЦИЈЕ“

КУД "Мокрањац", МокрањеУ Мокрању је данас одржан програм „Нити традиције“, незаобилазан последњих година на фестивалу „Мокрањчеви дани“.

У порти Цркве Свете Тројице наступили су чланови КУД  “Мокрањац” из Мокрања, а влашким играма по којима су познати и АКУД “Флоричика” из Јабуковца, вишеструки победник „Сусрета села“ и лауреат бројних признања.

 Публици се представила и кладовска Етно група “Гривна“ под управом Јесенке Јоветић, коју чине ученици Основне музичке школе “Kонстантин Бабић”, од 10 до 14 година, а који су се за ове две године колико постоје окитили првом наградом на Међународном вокалном  етно-фестивалу младих у Неготину, али и златном медаљом на Међународном фестивалу „Мајске музичке свечаности“ у Бијељини.

Публици се надахнутим и пажљиво бираним програмом представило и Kултурно уметничко друштво “Станко Пауновић” Рафинерија нафте Панчево, које од 1948. године негује културно наслеђе.

По традицији Мокрањци су госте почастили качамаком са сиром, мекикама, куваним кукурузом, а свим учесницима програма захвалили уручивши им захвалнице и плакете.

Програму је у центру села претходило традиционално полагање венаца на бисту Стевану Мокрањцу. Почаст композитору одале су делегације Фестивала “Мокрањчеви дани”, Општине Неготин, а у име домаћина и представници села и Kултурно уметничког друштва “Мокрањац”.