ПРОМОЦИЈА КЊИГE „ПЕТАР КОЊОВИЋ, МАРКО ТАЈЧЕВИЋ – ХОРОВИ“

Promocija-2У оквиру пратећих програма 55.“Мокрањчевих дана“, у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“, фестивалској публици представљено је капитално издање избора хорске музике Петра Коњовића и Марка Тајчевића, за које је редакцију и избор урадила др ум. Тамара Адамов Петијевић, диригент.

-Ово је подухват који се изузетно ефикасно појавио, што не значи да је резултат неког кратког бављења овом тематиком, него напротих једног дуготрајног професионалног истраживачког рада. По много чему књига „Петар Коњовић, Марко Тајчевић – хорови“ представља један истински издавачки подухват који подразумева и сакупљање и редакцију  практично свих доступних хорских партитура ове двојице великана српске музике – рекла је др Соња Маринковић, музиколог.

О значају књиге  „Петар Коњовић, Марко Тајчевић – хорови“, поред др Соње Маринковић говорили су и рецензенти овог издања др Богдан Ђаковић и др Милоје Николић, али и др ум. Тамара Адамов Петијевић.

-То су двојица изузетних композитора из периода између два рата, следбеници Стевана Стојановића Мокрањца, стваралаштво какво не постоји ни у Русији са огромном хорском традицијом, поготову њихове духовне музике, која у Русији после Октобарске револуције није ни смела да се пише. Овај зборник је врло значајан јер обухвата обојицу композитора и световну  и духовну музику и обраде народних песама – рекла је Тамара Адамов Петијевић.

У обимној књизи први пут су обједињена репрезентативна остварења чувених српских копозитора и начињен је избор композиција који има директну практичну вредност јер је окренут првенствено потенцијалним извођачима.

-Ово јесте својеврсни уџбеник и чак извор за даља истраживања музиколошка, за употребу у едукацији од омладинских хорова, музичких школа, аматерских хорова и до професионалних ансамбала. Овде има изузетно тешких и захтевних композиција које могу да изводе само обучени и професионални хорови. Има композиција и за женски хор, за мушки, за мешовити хор у разним саставима, један велики избор материјала и верујем да ће многи диригенти наћи нешто ново што до сада  нису знали да постоји – додала је Адамов Петијевић.

Издавачи ове штампане музикалије, већ изузетно ретке на нашим просторима, су Културни центар Војводине„Милош Црњански“ и Српска хорска асоцијација из Сомбора.