КОНЦЕРТ ХОРА „МОКРАЊАЦ“

001-4У Саборном храму Свете Тројице у Неготину публици се синоћ представио Хор „Мокрањац“ под управом др Катарине Станковић, победник прошлогодишњег Натпевавања хорова на фестивалу „Мокрањчеви дани“.

Хор „Мокрањац“, кога је далеке 1931. основао Коста Манојловића, а чији је рад интензивиран 1988. на концерту у Неготину, названом „Да кроз лепо примамо спасоносно“, представио се делима српских композитора Јосифа Маринковића, Војислава Илића, Корнелија Станковића, Косте Манојловића, Стевана Мокрањца, али и савременика Владимира Милосављевића, Мирољуба Аранђеловића Расинског, Светислава Божића и младог Ивана Главашића.„Велика је част, обавеза и одговорност наступити на оваквом фестивалу који важи за најзначајнији и најстарији и свакако најбољи је музички фестивал у региону. Програм вечерашњег наступа смо базирали на духовној музици јер, пре свега, наша основна делатност је певање на литургијама и учешће на богослужењима у Српској православној цркви а касније и на концертима и представљање српске духовне музике на подијумима како у црквама, тако и у великим концертним салама“, рекла је др Катарина Станковић, диригент.

Пре публиком се као диригент нашао и млади Бојан Стојчевић, студент треће године дириговања на Факултету музичке уметности, а публика је била у прилици и да ужива у композицији „Христос Воскресе“ Игора Главашића, члана овог хорског ансамбла, која је наменски компонована за Васкршњи концерт Хора „Мокрањац“, који је један од четири ансамбла Певачког друштва Храма Светог Саве у Београду.