АУТОРСКО ВЕЧЕ АЛЕКСАНДРЕ ВРЕБАЛОВ

TAJJ-i-Vrebalov,-foto-SMJ-(1)Публици 56. „Мокрањчевих дана“ у Неготину синоћ се представио Гудачки квартет „ТАЈЈ“ из Новог Сада на концерту посвећеном стваралаштву композиторке Александре Вребалов, овогодишње беседнице Фестивала.

На програму су биле композиције Александре Вребалов: “Pannonia Boundless /Панонија бескраја”, Гудачки квартет бр. 2 и избор ставова из “The Sea Ranch Songs /Песме Морског ранча”. О самим делима говорила је и композиторка на сцени Дома културе “Стеван Мокрањац” у надахнутом разговору који је водила др Соња Маринковић, селекторка “Мокрањчевих дана”.

“Kада упоредим мој претходни боравак у Неготину и сада оба су за мене значајна зато што је на претходном било извођење те последње Мокрањчеве која је мени послужила као инспирација за тај нови комад који је био један омаж великом Мокрањцу. Овај боравак сада је значајан за мене због те велике почасти да будем беседник. Што се тог првог боравка у Неготину тиче, никад нећу заборавити моменат када сам први пут ушла у стару цркву и када су тамо чланови разних хорова који су се тог јутра затекли тамо запевали “Тебе појем”. То је стварно био један од незаборавних утисака који ми се баш урезао као нека врста привилегије и велике части и дубоке емоције што сам баш на месту где је Мокрањац рођен и где његова музика живи и данас”, каже Александра Вребалов.

Публика у сали неготинског Дома културе поздравила је са радошћу Гудачки квартет “ТАЈЈ”, који већ пуних 25 година делује у непромењеном саставу, а чине га: Александра Kрчмар Ћулибрк (прва виолина), Јованка Мазалица (друга виолина), Јелена Филиповић (виола) и Тимеа Kалмар (виолончело).

-Ове године славимо 25 година уметничког рада у оригиналном, непромењеном саставу. На нашим просторима а ни шире не знамо за ансамбл који је постојао четврт века а да нису променили ниједног члана. Наш ансамбл функционише захваљујући томе што нас четири изузетно поштујемо једна другу и што смо пре четврт века откриле свака понаособ и заједно љубав према овој форми и кад смо откриле тај невероватан репертоар који стоји иза ове форме. Други пут наступамо на “Мокрањчевим данима”, велико нам је задовољство, а још веће што смо сцену делили са Александром Вребалов са којом сарађујемо више од две деценије и увек је дирљиво када је она са нама. Понекад се разумемо без речи и некако је она саставни део нашег живота на шта смо јако поносни – каже Тимеа Kалмар.

Публика је синоћ била у прилици да слуша на бис ново дело Александре Вребалов, квартет “Пољубац”. Била је то светска премијера комада који је у јануару ове године електронски био изведен у оквиру представе “Тесла, изуметник” Српског народног позоришта у Новом Саду, у режији Небојше Брадића, а која је инспирисана романом Владимира Пиштала “Тесла, портрет међу маскама”.