АУТОРСКО ВЕЧЕ ДЕЈАНА ДЕСПИЋА

13-gudaca_fotoSMJ_(1)Kамерни ансамбл „13 гудача“, основан 2016. године, под управом уметничког руководиоца Срђана Сретеновића, представио је у Неготину део стваралачког опуса  академика Дејана Деспића, композитора, музичког писца, теоретичара и педагога.

Ансамбл, „инспирисан златним добом камерног музицирања у Србији“, концерт је, након Деспићевих дијалога за соло виолончело “Lupus in fabulа” из 2012. у извођењу виолончелисте Вука Оваскаинена, започео је композиторовом “Почасницом Стевану Мокрањцу” за гудачки оркестар,  настале 1997. а затим је уследила “Kоштанина песма”, коју је Деспић 2000. обликовао за виолину и гудачки оркестар са солистом, виолинистом Душаном Панајотовићем и “Три медитације”, инспирисане француском вокалном лириком.

Публици се са Гудачким ансамблом “13 гудача” и Деспићевим “Concerto sereno” представио као солиста и мр Љубиша Јовановић, наш познати флаутиста и редовни професор флауте на Факултету музичке уметности у Београду. Јовановић је, иначе, културни амбасадор организације “Европа ностра” у Србији, заслужне што се Мокрањчева кућа придружила недавно Асоцијацији кућа и музеја европских композитора, на иницијативу Јоргеа Шаминеа, председника новог Европског центра за музику у Француској.

-Моја генерација има страховит однос поштовања према Мокрањцу и ономе што је учинио за нашу музику и ја сам срећан био у прилици да будем тај који је повезао са неким европским иницијативама и Мокрањчева кућа и Музеј су примљени у Асоцијацију кућа и музеја европских комнпозитора, међу којима су Бетовен, Моцарт, Брамс, Лист, Сибелијус, Барток… То је за мене била велика радост и зато овај долазак у Неготин има неку посебну боју поново – каже Љубиша Јовановић.

Kонцерт је завршен извођењем Деспићеве “Серенаде” из 2009. Ауторско вече композитора Дејана Деспића, аутора монографије штампане поводом 25 година постојања неготинског фестивала Мокрањцу у част, дугогодишњег члана организационог одбора и програмске комисије “Мокрањчевих дана”, али и добитника награде “Стеван Мокрањац”, коме је присуствао и диригент Дејан Савић, саветник за културу председника Србије Александра Вучића, публика је поздравила дуготрајним аплаузом.