СЕМИНАР „ДИРИГЕНТСКО ХОДОЧАШЋЕ“

dh_1Данас је у оквиру 56. „Мокрањчевих дана “ у Неготину почео семинар за диригенте „Диригентско ходочашће“,    који се већ пети пут организује под окриљем Фестивала Мокрањчеви дани, а у организацији Српске хорске асоцијације. Семинар воде др ум. Тамара Адамов Петијевић, диригент и др Милоје Николић, диригент и музички теоретичар. Учесници семинара, ове године,  посебно, имају прилику да усаврше своје знање и вештине у области дириговања православне духовне музике на богослужењу и да се ближе упознају са специфичностима  рада црквеног диригента.

- Дуго се бавим православном духовном музиком и истраживачки и извођачки и желим да то знање поделим. Богослужбено црквено појање је једна озбиљна и дуга традиција и нажалост још увек се на нашим академијама на изучава озбиљно, не постоји као предмет. То би требало да се промени јер је то  једна озбиљна традиција на којој почива наша музика. И Мокрањац је читаво своје стваралаштво базирао на обради народне али и црквене музике- истакла је др ум. Тамара Адамов Петијевић.

Учесници семинара, након теоријског дела имаће прилику и за практичан рад са хором и наступ пред публиком.

Др ум. Тамара Адамов Петијевић, диригент, делује као руководилац три хора и два симфонијска оркестра. Завршила је виолину на Академији уметности у Новом Саду, а упоредо је студирала и енглески језик и књижевност на Филозофском факултету. Хорско дириговање усавршавала је у Немачкој, Холандији, Израелу, Мађарској код неколико светски признатих хорских диригената.   Са женским и мешовитим хором Музичке школе, као и са хором „Св. Стефан Дечански“, којим диригује 24 године, добитник је више националних и међународних признања.

Др Милоје Николић (Крагујевац), докторску дисертацију из области Теорије уметности и медија (Проучавање форме Мокрањчевих руковети) одбранио је 2016. године на Универзитету уметности у Београду. Као теоретичар музике, аутор је већег броја научних радова из области анализе вокалне музике. Своју уметничку каријеру је започео као диригент различитих београдских хорова, а  1990. основао је Академски камерни хор „Лицеум“ у Крагујевцу, који од тада континуирано води. Ансамбли које је водио освојили су низ награда на углeдним домаћим и међународним конкурсима.