ПРЕМИЈЕРА 57.„МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА“ ЛИТУРГИЈА СВ. ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ КАРЕЛА НАПРАВЊИКА

web_Vrsac11. септембар, понедељак
19.00 Црква Свете Тројице
Mешовити хор Музичке школе
Јосиф Маринковић, Вршaц
Солисти:
Љубомир Поповић, тенор
Дарко Манић, бас
Диригент: Татјана Гердец Мрђа
Средином 19. века у Србији, у којој није било довољно школованих музичара, покретачи и носиоци бројних музичких активности били су уметници из Чешке. Они су радили као хоровође све бројнијих певачких друштава која су била основа не само извођаштва, већ и образовања и стваралаштва у нашој земљи, али су по позиву долазили и на места капелника и учитељи и наставника музике у нашим школама. Захваљујући њима основан је и први српски музички часопис „Гудало“.
У том дугом низу пожртвованих музичких посленика, чији је значај у развоју српске музичке културе огроман, међу последњима је Карел Направњик (1882-1968). Исте године када је дипломирао композицију на Прашком конзерваторијуму (1912) дошао је у Вршац као диригент Вршачког српског црквеног певачког друштва и наставник клавира, а од 1918. био је и професор музике у гимназији.
Током ангажовања у Вршачком хору, овај је композитор написао више појединачних црквених песама као и две литургије: Литургију по народном певању и Литургију Св. Јована Златоустог, коју је 1927. објавило Вршачко српско црквено певачко друштво.
Литургија је настајала од 1913. године, а извођење у Неготину, најављено за 11. септембар од 19 сати у Цркви Свете Тројице, може се сматрати премијерним на овим просторима.