МАТЕРИЈА БОЈЕ НА ИЗЛОЖБИ „КА НОВОЈ ИКОНИ“ ДР ЂОРЂА СОКОЛОВСКОГ

web1У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“, традиционално, одмах након свечаности која означава почетак Фестивала „Мокрањчеви дани“  отворена је изложба слика. Ове године, гости Фестивала и љубитељи ликовне уметности у граду Мокрањца имају прилике да виде дела афирмисаног академског сликара др Ђорђа Соколовског.
-Драго ми је што сам ове године са својом изложбом део Фестивала „Мокрањчеви дани“у Неготину. Изложено је десетак слика  комбиноване технике и технике уља на платну које се баве проблемима којима сам заокупљен већ више десетина година, материјом боје и проблемима односа духовног и материјалног и настале су у задње три године- изјавио је сликар др Ђорђе Соколовски.

Део изложбе чине слике којом је уметник, маја ове године у галерији ФЛУ у Београду обележио одбрану докторске дисертације. Пред неготинском публиком премијерно је изложено је и неколико слика које су настале у периоду након изложбе у Београду.
-Пошао сам од претпоставке да је потреба за религијом и за обожавањем неког натприродног бића које ствара, уређује и влада светом, својствена људским бићима од њиховог настанка. С обзиром на то да су све ствари на свету повезане и Божије присуство је у свим стварима (или бар тако тврде све религије света), покушао сам да прикажем и објасним оно магично што се догађа у сутонском подручју између оностраног и обичног, реалног, свакодневног. Тај простор се тешко може научно објаснити, јер он је нешто што, можда, реално не постоји. Путено присуство материје и духовно присуство оностраног је тачка на којој је заснивана моја  изложба. На њој је приказано како то изгледа у стварном, материјалном резултату борбе наших идеја, жеља, накана и троме инертне материје, која тежи непомичном уживању. То на њој може да се види, осети и додирне – речи су сликара др Ђорђа Соколовског.

Сликар Ђорђе Соколовски је доцент на Академији класичног сликарства у Београду. Члан је УЛУС-а од 1996. и добитник бројних домаћих и иностраних признања.  Самостално је излагао у Београду, Сопоту, Нишу, Смедереву, Пријепољу, Земуну, Неготину и учествовао на бројним групним изложбама у Србији и Републици Српској.