9. ЈАНУАР

Дан рођења Стевана Стојановића Мокрањца

9januar_SMokranjacСваког 9. јануара Неготин, посебно свечано, обележава  годишњицу рођења Стевана Стојановића Мокрањца. Традиција је да се прославе, из године у годину, приређују у дворишту и родној кући најславнијег Неготинца, у вечерњим сатима.
Сваког Деветог јануара, на Светог Стевана, велики православни празник и Дан рођења Стевана Мокрањца, оживи  најмузикалнији српски град. Тога дана се у  дворишту Мокрањчеве  куће, упркос зими и снегу, окупљају  најискренији поклоници великог музичког дела Стевана Мокрањца. Церемонија обележавања годишњице Мокрањчевог рођења је заправо  симболично и пригодно подсећање на зиму 1856. године, када је на Стевањдан, рођен Мокрањац. „Композитор, оригиналан свевремени уметник ренесансног типа, који је у малу средину донео дух европских вредности и први успешан менаxер у нашој музичкој култури, који нам је оставио могућност да је, уколико имамо визију и преузмемо на себе одговорност, могуће сањати и српски сан о успеху, ма колико нам полазна тачка деловала безизлазно.“ (Из Беседе на 43. Фестивалу.)
Захваљујући Мокрањчевим сновима – данас имамо богато музичко наслеђе и препознатљиво име на мапи фестивалских градова у свету. Мокрањчеве  руковети су, не само на самом врху лествице најизвођенијих дела, уз она из области његове духовне хорске музике, него су, сасвим сигурно и највише анализиране композиције српске уметничке музике.
Саставни део сваког програма обележавања 9. јануара су и музички наступи домаћих и страних  уметника, који својим учешћем доприносе даљој афирмацији Мокрањчевог родног Неготина, као сувереног центра уметничке музике. Уз ватру у камину родне куће славног Неготинца,  духовну и  световну музичку литературу која се пева или изводи на инструментима, тренутак обележавања годишњице Мокрањчевог рођења бива заокружен промоцијом Часописа за културу „Мокрањац“, на чијој је припреми и штампи окупљена екипа музиколога, новинара и сарадника.
Са прославом годишњице рођења свог суграђанина Стевана Стојановића Мокрањца, Неготин сваке године у јануару отвара нову сезону културе,  са Фестивалом „Мокрањчеви дани“, у жижи  свих збивања.

Mokranjceva rodna kuca