У НЕГОТИНУ ОТВОРЕНИ 52.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

52.festival_otvaranje1Уз звуке фанфара и Шесту Мокрањчеву руковет у извођењу више од 250 хориста, учесника Натпевавања из Сарајева, Ваљева, Зрењанина, Београда и Бургаса у Бугарској и здружених неготинских хорова, у дворишту Мокрањчеве родне куће у Неготину отворени су 52. Мокрањчеви дани. Фестиваласка застава у најмузикалнијем дворишту у Србији биће подигнута до 29. септембра.
Цвеће на споменик неготинског великана, композитора Стевана Мокрањца положиле су делегације Фестивала, општине Неготин, институција културе из Неготина, Музичке школе и села Мокрања.

Бројне госте и учеснике фестивала поздравио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.
-Неготин и Неготинци воле и цене Мокрањца и желе да, не само своју љубав, већ и поштовање које осећају према свом знаменитом суграђанину, покажу и пренесу на целу Србију али и свет. Надам се да ћемо заједништвом, које је стварајући своје руковети, кроз афирмацију хорског певања, наш Мокрањац препознао, вредновао и уврстио у нашу културну баштину, учинити да се фестивалска мисија препозна и досегне ниво који је његова музика, симбол националне уметности, и заслужила- поруцио је председник Величковић.
Част да беседни на 52. Мокрањчевим данима, припала је ове године истакнутом диригенту Дејану Савићу, Управнику Народног позоришта у Београду.
-Улога Мокрањчевих дана у чувању и неговању његове музике, идеја , даје непроцењив допринос нашој култури и друштвеној историји. Ова, више него успешна и значајна манифестација, осмишљена пре педесет две године, вршњак је неколико озбиљних манифестација, попут БЕМУСа и других, као плод локалних иницијатива и ентузијазма и далековидости ширег круга културних, а посебно музичких делатника, музиколога и историчара овог времена. Уз обавезно и сјајно замишљено Натпевавање хорова, уз отварање звуцима Шесте руковети, под именом свога великог суграђанина у Неготину, временом је прерасла у један од стожерних културних сабора у источном крају Србије, слично Вуковом Сабору у Тршићу – нагласио је Дејан Савић у својој беседи.
Фестивал је отворила Драгана Митровић, представница Министарства културе И информисања која је истакла да је ово Министарство решено да овај фестивал који траје дуже од пола века здушно помаже и даље, јер су „Мокрањчеви дани“ „одавно наша национална баштина“.